Nem lesz új népszavazás Brexit-ügyben – videó

A brit miniszterelnök ismételten kizárta annak lehetőségét, hogy új népszavazást rendezzenek arról, tagja maradjon-e Nagy-Britannia az Európai Uniónak? A nép döntött: kilépünk! – hangsúlyozta Theresa May, akinek ugyancsak nehéz dolga lesz, hogy elfogadtassa a kilépési egyezményt a parlamenttel Londonban.

Az illetékes miniszter lemondott, de az egyezményt november 25-én aláírják. Korábban bomba robbant Nagy-Britannia politikai életében, ahol Theresa May megpróbálta elfogadtatni az Európai Unióval kötött alkut. Dominic Raab, a Brexit-ügyekkel megbízott miniszter lemondott, mert “jó lelkiismerettel nem tudta vállalni az egyezményt, melyet a brit miniszterelnök végül is megkötött Brüsszellel.”

Ha nem jön közbe semmilyen rendkívüli esemény, akkor november 27-én az Európai Unió 27 tagállamának vezetői és Theresa May aláírhatják az egyezményt Nagy-Britannia kilépéséről – jelentette be Donald Tusk. Az Európai Tanács elnöke szerint immár elhárultak az akadályok az aláírás elől. Közben Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője Londonban azért akciózik, hogy az utolsó pillanatban megakadályozza hazája kilépést az Európai Unióból. Franciaország pénzügyminisztere, Bruno Le Maire pedig úgy nyilatkozott: reméli, hogy Nagy-Britannia a kilépés után hamarosan újra jelentkezik azért, hogy visszakerüljön az Európai Unió tagjai közé.

Nagy-Britannia népe népszavazáson döntött a kilépés mellett és erről hosszas viták után Theresa May miniszterelnök megállapodott az Európai Unióval. A november végi csúcson Őfelsége miniszterelnöke hivatalosan is búcsút mondhat az európai integrációnak, de szabályozott formában: vagyis Nagy-Britannia úgy távozik, hogy nagyon sok minden megmarad a tagságból, melyet aztán újabb véget nem érő tárgyalásokon tovább lehet bővíteni London és Brüsszel között. Ha viszont nem lesz egyezmény, akkor annak az árát a brit gazdaságnak alaposan meg kell fizetnie – jósolja a londoni City, ahol a font árfolyama és a részvények indexe folyamatosan csökken a Brexit-viták miatt.

Fotó: Max Pixel

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez