Fegyveresek rohanták meg a kínai konzulátust Karacsiban

Többen meghaltak a támadásban a pakisztáni kikötővárosban.

Helyi idő szerint röviddel 9 után dördültek el a lövések az előkelő Clifton negyedben. Négyen meghaltak, mire a rendőrök a három támadót lelőtték. Karacsiban a diplomáciai övezet szigorúan őrzött terület, mert a különböző fegyveres csoportok gyakran próbálnak meg terrorakciókat végrehajtani Pakisztán gazdasági fővárosában. Most egy szeparatista fegyveres szervezet jelezte, hogy emberei voltak az elkövetők: azért rontottak rá a külképviseletre, mert ellenzik a kínai befektetéseket Pakisztán nyugati részén. Szerintük a kínaiak gyarmatosítani akarják az elmaradott vidéket. A projekteken dolgozó kínai munkásokat már többször érte támadás.

Most három fegyveres próbált bejutni a konzulátusra, de a biztonsági őrök megállították őket. Ekkor tört ki a lövöldözés, melyben két rendőr is meghalt. A szemtanúk robbanásról számoltak be, a helyi televíziók felvételei szerint nagy volt a füst a környéken, melyet most kordonnal kerítettek el.

A külképviselet minden alkalmazottja biztonságban van – közölték a kínaiak. A pekingi külügy intézkedéseket rendelt el a kínai polgárok védelmére Pakisztánban.

A szeparatista Beludzsisztáni Felszabadító Hadsereg azt állítja, hogy az ő emberei voltak a támadók. A Németország méretű pakisztáni tartomány évek óta a lázadás melegágya, egy sor fegyveres csoporttal. A szóban forgó szervezet szóvivője azt közölte most a sajtóval, hogy elnyomóként tekintenek Kínára, akárcsak a pakisztáni fegyveres erőkre. A gázban, szénben, rézben és aranyban gazdag tartomány lakói nemigen részesülnek ebből a gazdagságból – még pakisztáni mércével is szegényeknek számítanak. Ezért a központi kormányt hibáztatják.

Beludzsisztán a Kínai-Pakisztáni Gazdasági Folyosó (CPEC) nevű ambiciózus kínai infrastrukturális projekt helyszíne. Ennek célja Hszincsiang nyugat-kínai tartomány összekötése az Arab-tenger partján fekvő pakisztáni kikötővel, Gwadarral az Új Selyemút keretében. Miután Kína Pakisztán szoros szövetségese és dollármilliárdokat fektetett be ott, a mostani incidens nagymértékben nyugtalanítja az iszlámábádi hatóságokat – írja a BBC honlapja.

Imran Khan miniszterelnök sietett megnyugtatni a kínaiakat és megerősítette: mindent megtesznek a védelmükre a jövőben is. Pakisztán teljes pénzügyi függésben van Pekingtől, mert amikor az IMF nem akart kölcsönt nyújtani, akkor a kínaiak léptek a helyükre. Most viszont vissza kellene fizetni a kölcsönt, de erre Pakisztán képtelen. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter figyelmeztette az új miniszterelnököt: ne próbáljanak meg IMF-hitelt felvenni annak érdekében, hogy aztán abból fizessék vissza a kölcsönt a kínaiaknak.

Közben észak-nyugat Pakisztánban robbanás ölt meg legkevesebb 20 embert egy főként síiták lakta környéken. Motorkerékpáron hajtott az öngyilkos merénylő egy zsúfolt piacra. A pakisztáni síiták ellen gyakran követnek el támadásokat szunnita szélsőségesek.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez