Állja-e a Nyugat a technológiai versenyt Kínával?

A brit titkosszolgálat feje ritkán beszél a nyilvánosság előtt, de akkor általában ráüt a szög fejére. A G 5 digitális technológiában a kínaiak előnybe kerültek, rábízzuk-e magunkat a Huaweire? – tette fel a költői kérdést Alex Younger.

Az MI6 főnöke Alma Materének hallgatói előtt beszélt. A Saint Andrews egyetem hallgatói kissé meglepődve hallgathatták, hogy Őfelsége fő kémje azt jósolja: jön a Kelet, jönnek a kínaiak, mert náluk van a pénz és a tudás. A mesterséges intelligenciára és a géntechnológiára koncentrálnak, és ebben világelsők akarnak lenni 2025-ben – hívta fel a figyelmet a brit titkosszolgálat vezetője.

Nemcsak a briteket – az amerikaikat is zavarja ez

Kínában először nyílik alkalmunk arra, hogy olyan vegyesvállalatot alakítsunk, melyben a többségi tulajdon amerikai! – büszkélkedett Larry Kudlow a CNBC televízióban. Trump elnök gazdasági főtanácsadója elmondta azt is, hogy Buenos Airesben tárgyaltak Kína gazdaságának első számú emberével, Liu Ho miniszterelnök-helyettessel, aki jól ismeri Amerikát, hiszen a Harvard egyetemen doktorált. Az amerikaiak azért forszírozzák a vegyes tulajdonú cégekben a saját többséget, hogy a kínaiak ne nyúlhassák le az ő technológiájukat – mint ahogy eddig ezt oly gyakran megtették. A szellemi tulajdon védelme az egyik legfőbb vitapont és ebben nem mutatkozott különösebb előrelépés. Pedig az idő sürget. Elvben 90 napjuk van a két óriás tárgyalóküldöttségeinek arra, hogy megállapodjanak, de a valóságban ez jóval kevesebb.

Ünnepek jönnek mindkét államban 

Az USA-ban leáll az élet karácsony és újév táján, míg Kínában a Holdújév jelent hasonlóan fontos eseményt. Ilyenkor kevesen foglalkoznak közügyekkel – hívta fel a figyelmet Kína washingtoni nagykövete, aki szintén részt vett a tárgyalásokon Buenos Airesben.

Steve Mnuchin pénzügyminiszter, aki szintén a CNBC televíziónak nyilatkozott, elmondta, hogy a kínaiak hosszú listákat nyújtottak át, melyek végösszege hatalmas: 1,2 milliárd dollár. Ez persze csak egy keret, minden egyes tételt külön meg kell vizsgálni. A kínaiak ígéreteivel kapcsolatban nem jók a tapasztalatok – hangsúlyozta Larry Kudlow. Aki elmondta: most ragaszkodnak ahhoz, hogy minden azonnal történjen, ne pedig valamikor a távoli jövőben. Például az USA ragaszkodik ahhoz, az amerikai autók vámját Kínában nullára csökkentsék 40%-ról! – közölte Larry Kudlow. Ezzel a főnökét, Donald Trumpot visszhangozta, aki Twitteren üzente a világnak, hogy zéró vámot vár a kínaiaktól az amerikai autókra. Trumpot nyomasztja az amerikai autógyártás helyzete, mert a General Motors az utóbbi időben jelentett be jelentős leépítéseket! Ha Amerika legnagyobb autós cége gyárakat zár be, akkor hogy beszéljék rá Trump emberei az európaiakat, főként a németeket, hogy ők építsenek gyárakat az Egyesült Államokban? Ez egyáltalán nem költői kérdés, mert Larry Kudlow elárulta: kedden tárgyalnak a német autógyárak vezetőivel Washingtonban.

A kínaiak mumusa, az európaiak kedvence lesz a főtárgyaló Pekinggel szemben

Robert Lightizer a kemény vonal híve, aki majd tételesen végig veszi a kínaiak ígéret listáján szereplő tételeket – ígérte Trump kereskedelmi tanácsadója, Peter Navarro, aki a közszolgálati rádiónak nyilatkozott Washingtonban. Trump Lightizert nevezte ki a delegáció élére holott eddig Mnuchin pénzügyminiszter üldögélt ott, de őt a Fehér Házban túlságosan puhának tartották. Miért szeretik Brüsszelben Robert Lightizert?

A kínaiak mumusa rámegy a szellemi tulajdonra és ez európai érdek is

A kínaiak nemcsak az amerikai technológiát nyúlják le, de az európait is. Ha Trump kemény tárgyaló embere elér valamit ezen a téren, akkor Európában is örvendeznek. Egyébként kevés örömre van ok, hiszen Trump olyan előnyöket harcolt ki a kínaiaknál, melyekre az európaiak nem számíthatnak. Valóságosak ezek az előnyök?

Peking egyelőre hallgat 

A lelkendező amerikai nyilatkozatokkal ellentétben a kínaiak hallgatnak. A külügy szóvivője csak annyit mondott, hogy a megállapodással, melyet Buenos Airesben kötöttek, újra egészséges irányba mehetnek az USA és Kína kapcsolatai. Mi van a listával, melyet Steve Mnuchin pénzügyminiszter említett a csillagászati összeggel? – tudakolták az újságírók Pekingben. Forduljanak a kereskedelmi minisztériumhoz – hangzott az udvarias kitérő válasz.

A kereskedelmi minisztérium annyit közölt: mindent megtesznek azért, hogy a Buenos Airesben megkötött megállapodás valóra váljon. Hszi Csin-ping kínai elnök annyira elkötelezte magát Buenos Airesben, hogy a kínaiak ígéreteiben ezúttal meg lehet bízni – hangsúlyozta Larry Kudlow. A kínaiak stratégiája állítólag az, hogy miközben engedményeket tesznek a hagyományos ágazatokban, vagyis szóját, gabonát, autót és repülőgépet importálnak, addig igyekeznek megóvni a jövő szektorait. Egyáltalán nem akarnak ugyanis lemondani a vezető szerepről a digitális technológiában és a genetikában. 2025 a céldátum és ez nagyon közel van. Ezért mondta azt az MI6 főnöke, a legendás C, hogy a Nyugatnak maximálisan koncentrálnia kell a jövő technológiáira. Nem véletlen, hogy a kínaiak okostelefonjait az USA-ban, Ausztráliában és Új-Zélandon sok helyen tiltják az államigazgatásban – mondta a brit kémfőnök, aki a fokozódó kínai befolyástól óvta a Nyugatot, amikor beszédet mondott régi Alma Materében Skóciában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez