Kémháború Moszkva és Washington között

Kémkedéssel gyanúsítanak egy volt tengerészgyalogost Oroszországban. Akár húszéves fegyház-büntetéssel is számolhat Paul Wheelan. Aki fivérének beszámolója szerint semmiképp sem kémkedhetett, mert csupán egy barátjának az esküvőjén akart részt venni Moszkvában. Orosz barátjával együtt szolgáltak annak idején az amerikai tengerészgyalogságnál.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter követelte az oroszoktól az egykori tengerészgyalogos azonnali szabadon engedését. Moszkva ahhoz hozzájárult, hogy amerikai diplomaták találkozhassanak a lefogott tengerészgyalogossal. Ki is ő valójában?

A 48 éves Paul Wheelan Kanadában született. Miután leszerelt a tengerészgyalogságtól, a biztonsági iparban helyezkedett el. Jelenleg a BorgWagner cég biztonsági igazgatója. A BorgWagner autó-alkatrészeket állít elő, központja Detroitban van, Michigan államban, az USA-ban. A cég is cáfolja, hogy biztonsági igazgatója kémkedett volna Oroszországban és kéri a külügyet, lépjen fel az érdekében Moszkvában. Ahol az AFP hírügynökség értesülései szerint azért csaptak le Paul Wheelanre, hogy egy Amerikában folyó orosz kémpert befolyásoljanak.

A fiatal Marija Butyina azzal a megbízatással érkezett az Egyesült Államokba, hogy hatással legyen az amerikai belpolitikára. A csinos nő befolyásos republikánus honatyákkal tartott fenn kapcsolatot. Egyikükhöz férjhez is ment. Aztán a kémelhárítás elkapta. Kezdetben mindent tagadott, de azután megtört. Az enyhébb büntetés reményében alkut kötött a hatóságokkal és kitálalt. Elismerte, hogy orosz összeesküvés részese volt, melynek célja az USA belpolitikájának a manipulálása volt. Vallomása érintheti azt a vizsgálatot is, mely Trump elnök ellen folyik orosz kapcsolatai ügyében. Az AFP szerint a most lefogott egykori tengerészgyalogost esetleg kicserélhetik Marija Butyinára.

Putyin elnök újévi levelében ugyan azt írta Trumpnak, hogy kész vele minden kérdést megvitatni, de a kémek háborúja nem tartozik ebbe a körbe. A Szkripal-ügy óta igen feszült az USA és Oroszország titkosszolgálatainak kapcsolata. Szkripal ezredes ugyanis az USA-nak és Nagy-Britanniának árulta el a GRU titkait. Cserébe védelmet kért és kapott. Nagy-Britanniában aztán a GRU ügynökei megpróbálták meggyilkolni és ezt mind a brit, mind az amerikai titkosszolgálat hadüzenetnek tekintette. Újabb szankciókkal sújtották Moszkvát. Trump ettől függetlenül találkozott Helsinkiben Putyin elnökkel. Legutóbb Buenos Airesben lett volna amerikai-orosz csúcstalálkozó, de ezt Trump az utolsó pillanatban lemondta az orosz-ukrán flottaincidensre hivatkozva. Az újabb kémháború aligha segíti elő egy új csúcstalálkozó megrendezését, pedig Putyin szerint Oroszország és az USA viszonya a legfontosabb a világ biztonsága szempontjából.

Fotó: tengerészgyalogosok / Marines.mil

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez