Orosz nagykövet: lelőjük a Szíriára kilőtt amerikai rakétákat!

Amerikai rakéták célba vették Szíriát – üzente Donald Trump Aszad elnöknek és a mögötte álló Oroszországnak és Iránnak. Putyin felhívta Netanjahu izraeli miniszterelnököt és kérte: Izrael ne indítson újabb rakétatámadást Szíria ellen. Az oroszok biztosítják Szíria légvédelmét.

Aszad elnök riadókészültségbe helyezte a hadsereget Szíriában, ahol amerikai és francia légicsapásra számítanak. A nyugati világ azzal vádolja Aszad elnököt, hogy újabb vegyi támadást engedélyezett a polgári lakosság ellen. Egy éve az amerikaiak szétlőtték azt a szíriai támaszpontot, ahonnan a vegyi fegyveres támadást korábban elindították.

Tavaly az oroszok nem léptek közbe, de most Oroszország bejrúti nagykövete közölte: lelövik az amerikai rakétákat Szíria felett. Sőt Alekszandr Zaszipkin nagykövet azt is elmondta: célba vehetik azokat a kilövőhelyeket is, ahonnan a rakétákat elindították. Ez közvetlen amerikai-orosz konfrontációhoz vezethet. Az orosz nagykövet Putyin elnökre, illetve az orosz fegyveres erők vezérkari főnökére, Valerij Geraszimov tábornokra hivatkozott televíziós nyilatkozatában, melyet egy libanoni tévének adott.

Korábban Moszkva jelezte: az orosz vezérkar főnöke találkozóra készül a NATO európai parancsnokával, egy amerikai tábornokkal. Most viszont kiderült, hogy a küszöbönálló amerikai légicsapás miatt figyelmeztették a polgári repülést: kerüljön el bizonyos térségeket Szíria közelében. Trump elnök lemondta latin-amerikai körútját a szíriai válság miatt, mely most katonailag is szembeállíthatja egymással az Egyesült Államokat és Oroszországot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez