Ellenkezik az EU alapelveivel a tervezett romániai amnesztia

Erről beszélt Bukarestben Jean-Claude Juncker, aki sajtóértekezletet tartott Klaus Johannis román elnök társaságában. Románia ebben a félévben az Európai Unió soros elnöke – először az uniós történelemben.

Liviu Dragnea, Románia erős embere olyan törvényt szeretne elfogadtatni a parlamenttel, mely amnesztiát mondana ki sok múltbeli korrupciós bűncselekményre. Többi között olyanokra is, melyek miatt már el is ítélték a szociáldemokraták vezérét. Aki azért nem lehet miniszterelnök, mert korábban választási csalásban találták bűnösnek. Liviu Dragnea elérte már azt, hogy Klaus Johannis elnök kénytelen volt meneszteni a népszerű korrupcióellenes főügyésznőt, aki a romániai elit igen sok tagját juttatta rács mögé. Liviu Dragnea azzal vádolta a főügyésznőt, hogy Amerika, illetve az Európai Unió tanácsait követve folytatja korrupciós vizsgálatait Romániában.
Jean-Claude Juncker, aki végén jár uniós megbízatásának, hangsúlyozta Bukarestben: jogi alapelvekből az Európai Unió nem engedhet. Márpedig a tervezett amnesztiatörvény szembemegy az európai jogi normákkal. Romániában korábban nagyszabású tüntetések voltak, melyeken azt követelték: semmisítsék meg az amnesztiatörvényt, mely felmentené a múltbeli korrupciós bűnök alól az elit sok tagját, köztük az ország erős emberét, Liviu Dragneát is.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez