Tömegtüntetés a korrupció ellen Bukarestben

Több, mint 80 ezren vonultak fel Románia fővárosában, hogy tiltakozzanak a korrupció ellen. A tüntetők jórésze külföldön dolgozó román állampolgár volt. A hatalom vízágyút és könnygázt is bevetett, holott a tüntetés békés volt. Klaus Johannis liberális államfő elítélte a rendőri erőszakot és szolidaritását fejezte ki a tüntetőkkel.

Románia valamivel több, mint 20 millió lakosa közül hivatalosan 3 millióan élnek külföldön, de a valóságban a szám megközelíti az 5 milliót – írja a párizsi Le Monde, melynek tudósítója ott volt a tüntetésen Bukarestben. A neki nyilatkozó tüntetők elmondták: azért mentek külföldre, mert nem tudtak megélni a fizetésükből. Ez Romániában átlagosan 500 euro havonta.

A külföldön dolgozó román állampolgárok évente több, mint 5 milliárd eurót utalnak haza! Ez nagyon fontos Románia fizetési mérlege szempontjából. Hova lesz a rengeteg pénz, melyet Románia az Európai Uniótól kap? – tudakolták a tüntetők. Akik szerint a nagyrészét a kormányzat emberei vágják zsebre.

2016 óta baloldali kormánya van Romániának : Liviu Dragnea a párt vezére a háttérből irányít. Az ok: választási csalás illetve korrupciós ügyek miatt nem lehet miniszterelnök! Hozzálátott viszont az igazságügyi rendszer leépítéséhez. Nemrég menesztették a korrupcióellenes ügyészség vezetőjét Laura Codreanu-Kövesit, aki sok magasrangú politikust juttatott rács mögé.

Románia szövetségeseit, az Európai Uniót illetve az Egyesült Államokat aggasztják a fejlemények. Felhívták a román vezetést, hogy állítsa vissza az igazságszolgáltatás függetlenségét. Brüsszelt annál is jobban aggasztják a romániai fejlemények, mert a jövő év elejétől Románia lesz az Európai Unió soros elnöke. Pontosan akkor, amikor az európai parlamenti választásokat tartják, melyeknek fontos szerepe lehet Európa jövőjének meghatározásában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez