Vietnam szívesen megrendezné az újabb amerikai – észak-koreai csúcstalálkozót

Erről nyilatkozott a New York-i Bloomberg televíziónak az ország miniszterelnöke.

Nguyen Xuan Phuc elmondta, hogy az előkészítő tárgyalások Hanoiban folytak a két állam diplomatái között, ezért itt rendezhetnék a csúcstalálkozót is. Az előző csúcs Donald Trump és Kim Dzsongun között Szingapúrban volt.

Közben Washingtonba érkezett Észak-Korea diktátorának jobbkeze, aki a korábbi csúcstalálkozó előkészítésében is kulcsszerepet játszott. Kim Jongcsol korábban a titkosszolgálat főnöke volt Észak-Koreában, most pedig Kim Dzsongun egyik helyettese a védelmi tanácsban. Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel vitatják meg a csúcstalálkozó előkészületeit.

A korábbi csúcs nagy PR-siker volt mind a két résztvevőnek, de kevés eredményt hozott. Észak-Korea megígérte, hogy megsemmisíti nukleáris fegyvereit és leszereli ballisztikus rakétáit, melyek elérhetik az Egyesült Államokat is. Az USA cserébe megígérte a szankciók feloldását Észak-Korea ellen. A világtól elzárkózó nemzeti kommunista diktatúra megkezdte ugyan nukleáris fegyvereinek megsemmisítését, de az amerikaiak szerint ennek a java még hátra van. Ezért nem oldották fel a szankciókat. Válaszul Észak-Korea leállította a leszerelést. Az újabb csúcstalálkozó lendületet adhatna a leszerelésnek, illetve a szankciók feloldásának. A megállapodások titkosak, ezért csak kevesen tudják: miről is tárgyalt Donald Trump és Kim Dzsongun Szingapúrban és miről fog tárgyalni Vietnamban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez