Ő az arab világ első női belügyminisztere

Raja Al Hasszan neve aligha megy majd könnyen feledésbe.

A múlt hét vége felé nevezték ki Libanon belügyminiszterének – mikor is kilenc hónapi vita, veszekedés és egy helyben topogás után végre megállapodtak a rivális politikai erők az új bejrúti kormányról. Négy nő is helyet kapott a kabinetben, vagyis kétszer annyi, mint korábban. Egyikük a belügyi tárca élén felel az ország belső biztonságáért.

“Büszke vagyok a libanoni nőkre, a négy miniszterre, az arab világ első női belügyminiszterére, büszke vagyok a jövőre, büszke vagyok Libanonra” – tudatta Twitteren Szaad Haríri miniszterelnök. Al Hasszán nem először kerül bele a hírekbe és a kormányba: 2009-ben ő lett a térség első női pénzügyminisztere. Azt megelőzően az ENSZ Fejlesztési Programjában és a Világbanknál is dolgozott. A bejrúti Amerikai Egyetemen kapott alapdiplomát üzleti adminisztrációból, a mester fokozatot pedig a George Washington Egyetemen szerezte meg pénzügyi befektetésekből 1990-ben.

Azt mondja, meglepetésként érte a mostani kinevezés, de természetesen büszke rá. “Haríri úr másodszor vetette már belém a bizalmát, mindkét esetben nehéz tárcát adott. Ez is bizonyítja, hogy megbízik a nők képességeiben” – mondja.

Libanon nincs könnyű helyzetben, az elhúzódó kormányválság csak növelte a nehézségeket. Az ország 84 milliárd dolláros államadóssággal küzd, a munkanélküliség becslések szerint 36 százalék körüli és az ország több mint egymillió szíriai menekültről is gondoskodik.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez