Vasarely-kiállítás Párizsban

Az op-art híres művészének alkotásait a Pompidou központ mutatja be. Ez stílszerű, hiszen Pompidou elnök korában volt sztár Victor Vasarely, aki Magyarországon Vásárhelyi Győző néven született.

A hetvenes években számtalan műve díszítette Franciaországot: például a Montparnasse pályaudvaron. Németországban is szívesen fogadták: a Bundesbank székházat is az ő op-art műve díszítette.

29868797538_081a2f9056_b

Pompidou elnök /1969-74/ a művészetek nagy rajongója volt, ezért is nevezték el róla a Beaubourg-palotát, mely a Modern Művészetek Múzeumának ad helyet Párizsban. A Beaubourg- palota, ahol a csövek részben az épületen kívül futnak, annak idején nagy vitát váltott ki éppúgy, mint Victor Vasarely op-art stílusa.

27304781141_479d3a1312_b

Ma sokan nosztalgiával tekintenek a korszakra, amikor Franciaországban a 68-as lázongások után beköszöntött a fellendülés kora. A maga dekoratív művészetével ennek a kornak volt reprezentatív művésze a magyar Vásárhelyi Győző, aki Franciaországban Victor Vasarely néven szerzett hírnevet. A Vasarely-kiállítás május hatodikáig tekinthető meg Párizsban, a Pompidou Központban.

Victor_Vasarely

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez