Párizs a szerelem városa?

Csaknem 34 millió vendégéjszakát regisztráltak a francia fővárosban és környékén egyetlen év alatt. A többség párokból állt, akik a romantikát keresték Párizsban.

A XIX. században nevezték el Párizst a szerelmesek városának. De vajon miért ? Ennek járt utána a Le Monde, mely furcsa felfedezést tett.

Párizs a prostitúció európai fővárosa volt

Egyáltalán nem párok özönlöttek a francia fővárosba a XIX. században, hanem magányos, ámde pénzes úriemberek, akik szórakozásra vágytak. Brit vagy orosz arisztokraták vagyonokat szórtak el a bordélyházakban. Amelyekből bőséges volt a kínálat Párizsban, ahol ma emléktábla emlékeztet rá, hogy az egyik leghíresebb nyilvánosház megbecsült törzsvendége nem volt más, mint

Viktória királynő fia, Edward walesi herceg

Aki aztán később trónra is lépett és megalapozta az angol-francia szövetséget, az entente-ot, mely később győztesen került ki az első világháborúból. A nyilvánosházak a titkos diplomácia kedvelt helyszínei voltak. Nyüzsögtek ott a fontos emberek és természetesen a titkosügynökök. Minderről persze nemigen illett beszélni vagy írni, hiszen ez volt a viktoriánus korszak az Egyesült Királyságban, ahol hivatalosan a prüdéria uralkodott. Ezért is utaztak a pénzes urak Párizsba.

Párizs a szerelem városa – reklám és fedőszöveg 

Ami valójában történt, arról hallgatni kellett, ezért a kor PR-szakértői kitalálták: Párizs legyen a nászutas párok célpontja! Az ötlet bevált: a világ minden tájáról sereglenek ide a turisták,  különösen Valentin-nap táján, hogy szelfit készítsenek magukról Párizs híres helyszínein, hogy az unokáik is láthassák majd: Szent Valentin napját a francia fővárosban töltötték. Aztán pedig megszülethetnek a Paris nevű trónörökösök…

(Visited 102 times, 7 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez