Dráma Nigériában: az utolsó pillanatban halasztották el az elnökválasztást

Az ország lakosságának nagy része csak a ma reggeli hírekből értesült róla, hogy nem lesz ma szavazás. Egy hét múlva, február 23-án tartják meg a választást.

A szavazás megkezdése előtt mindössze öt órával jelentették be, hogy elhalasztják Nigériában a mára meghirdetett elnök- és parlamenti választást. A drámai lépésre azért volt szükség, mert a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, Mahmood Yakubu szerint olyan kihívások léptek fel, amelyeknek nem tudtak eleget tenni. Elmondása alapján nehéz döntést kellett meghozniuk, de szükség volt rá, hogy szabad és tisztességes választásokat tarthassanak Nigériában – írja a BBC. A választási anyagok nem jutottak el az ország egyes részeibe a jelentések szerint, így egy héttel elhalasztották a voksolást, február 23-ra. Az országban sokan csak a ma reggeli hírekből értesültek róla, hogy nem tudnak szavazni.

Nigériában a jelenlegi Muhammadu Buhari elnök  2015-ben azzal az ígérettel került hatalomra, hogy véget vet a Boko Haram terrorszervezetnek. Most második elnöki ciklusáért indul az All Progressives Congress (APC) párt jelöltjeként. Legnagyobb ellenfele a People’s Democratic Party, a 72 éves Atiku Abubakar jelölttel, aki 1999-2007-ig Nigéria alelnöke volt, és aki korábban All Progressives Congress párt tagjaként is politizált.

Nigériában az elnökválasztás időszaka egy sor erőszakos cselekedettel is együtt jár. Kedd este Buhari elnök egyik kampánygyűlésén legalább 14 ember életét vesztette, amikor tolongás alakult ki egy stadionban. Szemtanúk szerint a távozni akaró tömeg egy zárt kapuhoz érkezett, ahol rengeteg ember torlódott fel, és azokat, akik a pánikszerű tolongásban földre kerültek, eltaposták. Az elmúlt választások tapasztalati alapján az sem ritka, hogy a jelöltek hívei egymásnak esnek az utcákon az elnökválasztás közeledtével.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez