Az oroszok befagyasztották a venezuelai állami olajtársaság számláit

Súlyos csapást mért Nicolas Maduro elnök túlélési terveire a Gazprombank Moszkvában. A Reuters értesülései szerint Oroszország harmadik legnagyobb bankja befagyasztotta a PDVSA számláit. Ez a venezuelai állami cég tartja életben Maduro elnök rendszerét, mely az olajjövedelemből fedezi az ország költségvetését.

Trump elnök épp ettől akarja megfosztani a baloldali populista rendszert. Ezért Trump január végén közölte: amerikai szankciókra számíthat az a pénzintézet, mely a PDVSA pénzét kezeli! Az oroszok most erre hivatkozva fagyasztották be a PDVSA számláit. Korábban a venezuelai cég épp arra buzdította partnereit, úgy a Gazprombankon keresztül intézzék a velük kapcsolatos pénzügyeket!

A Gazprom és annak bankja, a Gazprombank igen közel áll Putyin elnökhöz. Aligha valószínű tehát, hogy a döntést ebben a Venezuela számára létfontosságú kérdésben ne maga Putyin elnök hozta volna meg. Korábban Oroszország Venezuela egyik legfőbb támogatója volt. Óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy katonai akcióval próbálja meg eltávolítani Maduro elnököt Venezuelában.

Az USA és az EU Juan Guaido ellenzéki vezetőt támogatja, aki ideiglenes elnöknek tekinti magát. Az USA és Venezuela között megszakadt a diplomáciai kapcsolat. Nicolas Maduro elnök eddig számíthatott Oroszország, Kína és Törökország támogatására. A Gazprombank döntése, amely befagyasztja a venezuelai állami olajtársaság számláit, immár azt mutatja: Maduro elnök nem számíthat Moszkva feltétlen támogatására Trump elnökkel szemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez