Két tüntetés a két elnök mellett Caracasban

Juan Guaido fehér ingben a vörös inges Nicolas Maduro lemondását követelte. Az ellenzéki politikus, aki élvezi az Egyesült Államok és az Európai Unió támogatását, bejelentette: külföldről segélyszállítmányokat küldenek Venezuelába, ahol akadozik a közellátás.

Juan Guiado kérte a hadsereget, hogy ne akadályozza meg a segélyszállítmányok bejutását az országba. Nicolas Maduro elnök viszont kijelentette: nem vagyunk koldusok! Nem szorulunk rá a külföldi segélyszállítmányokra! Ki a gringókkal Venezuelából! – ezt skandálta a tömeg, mely Madurót éltette, aki hat hónap után először jelent meg Caracas utcáin. A gringó az észak-amerikaiak neve Latin-Amerikában.

Közben egy tábornok bejelentette: átáll Juan Guiado oldalára! Francisco Yanez tábornok a légierő egyik irányítója volt. Bejelentése után azonnal menesztették a hadseregből. Korábban Venezuela washingtoni katonai attaséja állt át Juan Guiado oldalára, akit az USA Venezuela elnökének ismert el. Nicolas Maduro emiatt megszakította a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal.

Moszkva figyelmeztette Amerikát, hogy a nemzetközi jog keretei között megvédi Nicolas Maduro rendszerét. A baloldali populista rendszer ezenkívül számíthat Kína, Kuba és Törökország támogatására is. Az Európai Unió viszont Juan Guaidót támogatja.

Nicolas Maduro hangsúlyozta: semmiképp sem mond le, de arra hajlandó, hogy előrehozott választásokat rendezzenek Venezuelában még az idén. Juan Guaido ugyanakkor Maduro elnök azonnali távozását sürgeti, mert szerinte nem lehet demokratikus választást rendezni addig, amíg  a jelenlegi baloldali populista rendszer van hatalmon Venezuelában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez