Az egyik atomhatalom lelőtte egy másik repülőit

Az incidens Kasmír fölött történt. Az India és Pakisztán között megosztott, vízben gazdag és gyönyörű régióért 1947 óta többször volt fegyveres konfliktus a két ország között.

Pakisztán azt állítja, hogy lelőtte az indiai haderő két vadászgépét, miután azok behatoltak a légterébe. A katonai szóvivő szerint az egyik gép pakisztáni területen ért földet, a pilótát őrizetbe vették. Indiában ezt nem erősítették meg, viszont azt állítják, hogy ők lőttek le egy pakisztáni gépet.

Az indiai légierő kedden megelőző légicsapást hajtott végre iszlamista fegyveresek táborai ellen pakisztáni területen. A hónap közepén Kasmír indiai részén öngyilkos merényletet követtek el egy katonai konvoj ellen Pulwama környékén, 40 tartalékos meghalt. Egy iszlamista fegyveres csoport jelezte, hogy az ő emberei támadtak, de Újdelhi a pakisztáni titkosszolgálatot gyanúsította. India és Pakisztán egyaránt egész Kasmírt magának követeli, de csak egy részét tudják ellenőrzésük alatt tartani. A két atomhatalom több háborút is vívott egymással a terület feletti fennhatóságért, miután 1947-ben távoztak a britek a szubkontinensről.

A pakisztáni külügy ma arról is beszámolt, hogy pakisztáni vadászgépek légicsapásokat hajtottak végre a Kasmír indiai, illetve pakisztáni ellenőrzés alatt álló területeit egymástól elválasztó, sűrűn militarizált ellenőrző vonal mentén. Az indiaiak azt mondják, hogy visszaszorították a  pakisztáni gépeket, egyet közülük le is szedtek. Az 1971-es háború óta most először voltak bombázások az ellenőrző vonalnál és egyből átlőtt a szomszédba a két ország  szárazföldi hadereje is. Négy pakisztáni civil meghalt, 10 másik megsebesült.  Az indiai oldalon öt sérült katonáról számoltak be. A környéken több iskolát bezártak, a falusiakat otthonaik elhagyására szólították fel.

Közben India korlátozásokat rendelt a légterében: a Vistara légitársaság Kasmír környéki járatait felfüggesztették. Pakisztán ugyanakkor legkevesebb öt reptérről nem indít most gépeket, köztük van az iszlámábádi és a lahori is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez