Dilemmák a Huawei körül Közép-Európában

Közép-Európa diplomáciai dilemma előtt áll, mely aligha oldódik meg a közeli jövőben. Az Egyesült Államok és Kína versengése a csúcstechnológiákban egyre inkább kiéleződhet a következő évtizedben.

Zeman cseh elnök, a Huawei nagy barátja Pekingbe készül, hogy elmagyarázza: Csehország kitart a kínaiak mellett. Annak ellenére, hogy Mike Pompeo mindekit felszólított Európában: óvakodjanak a Huaweitől! Orbán Viktor magyar miniszterelnök erre azt válaszolta, hogy Magyarország ebben a kérdésben igazodik Berlin és Párizs álláspontjához. Egyelőre egyikük sem hajlik meg az amerikai nyomás előtt.

Andrej Babis cseh miniszterelnök viszont pragmatikus. Ráadásul Washingtonba készül, hogy találkozzon Donald Trumppal. Ő letiltotta a Huawei rendszert a kormányzati hivatalokban. Volt is mire hivatkoznia: a NUKIB biztonságpolitikai csúcsszervezet problematikusnak ítélte meg a kínaiak rendszerét Csehország nemzetbiztonsága szempontjából. Zeman elnök szerint a NUKIB állásfoglalása ellentétes Csehország nemzeti érdekeivel.

A The Atlantic című portál hosszú elemzést szentel annak, hogy az USA épp Közép-Európában akarja lenyomni a Huawei-t. Az amerikai diplomáciát ebben az esetben az téveszti meg, hogy a visegrádi államok általában szimpatizálnak Trumppal, amikor az USA elnöke az Európai Uniót bírálja. Nem akarják viszont feladni kapcsolataikat Kínával és Oroszországgal. A Huawei Kína szeme fénye.

Barcelonában a nemzetközi informatikai vásáron aratott a kínai cég: szinte minden elismerést bezsebelt. A Huawei alapító elnöke nem véletlenül nyilatkozott úgy, hogy egyetlen állam sem lehet meg az ő ötödik generációs rendszerük nélkül! Az USA negatív kampányának az az egyik fő baja, hogy nem képes pozitív alternatívát nyújtani a Huawei ötödik generációs rendszeréhez képest. Közép-Európa tehát diplomáciai dilemma előtt áll, mely aligha oldódik meg a közeli jövőben. Az Egyesült Államok és Kína versengése a csúcstechnológiákban egyre inkább kiéleződhet a következő évtizedben, amikor Peking előbb egyenrangú vetélytárs, majd ezután elsőszámú versenyző kíván lenni a globális gazdaságban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez