Trump sokkal több pénzt kér az amerikai csapatok külföldi állomásoztatásáért

Ötször-hatszor annyit fizethetnek azok az országok, melyek területén jelentős amerikai támaszpontok vannak.

A Bloomberg portál értesülései szerint Trump arra készül, hogy bevasalja a csapatok állomásoztatásának a teljes költségét plusz ötven százalékot. Az USA elnökének alapelve az: fizess, hogyha azt akarod, hogy Amerika garantálja a biztonságodat!

Trump döntése mindenekelőtt Japánt és Németországot érinti – hangsúlyozza a német közszolgálati portál. A Deutsche Welle emlékeztet rá: a második világháború befejezése óta állomásoznak jelentős amerikai erők Japánban illetve Németországban. A hidegháború idején ezt a szovjet fenyegetéssel indokolták. Most az orosz fenyegetés az indok illetve Japán esetében ehhez csatlakozik Kína és Észak-Korea katonai potenciáljának gyors növekedése.

Az európai NATO szövetségesek közül elsősorban Lengyelország igényli azt, hogy a területén fontos amerikai támaszpontok legyenek és ott amerikai katonák állomásozzanak. A lengyel kormány ebből a célból 2 milliárd dolláros ajánlatot tett Washingtonnak. Sőt Lengyelország azt is vállalta: az új amerikai támaszpontot Trump erődnek nevezik el.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez