Nazarbajev lemondott, lánya lett a szenátus elnöke Kazahsztánban

Dariga Nazarbajeva lehet édesapja utóda az elnöki székben, amikor jövőre lejár a jelenlegi államfő mandátuma. Kasszim-Dzsomart Tokajev a szenátus elnökeként automatikusan lett Kazahsztán államfője, miután az alkotmány ezt írja elő. Tokajev tökéletesen megbízható ember – hangsúlyozta Nurszultan Nazarbajev, aki 30 év után – sokak meglepetésére – lemondott az elnöki tisztségről a hatalmas területű, de gyéren lakott egykori szovjet köztársaságban.

Nurszultan Nazarbajev 1989-ben vette át Kazahsztán irányítását – akkor még a kommunista párt nevében. A függetlenség kikiáltása óta mindig újraválasztották. Nincs fia, ezért lánya, Dariga esélyes az utódlásra. Tokajev hivatásos diplomata volt – folyékonyan beszél nemcsak oroszul, de kínaiul is. Kazahsztán ügyes diplomáciát alkalmaz mind a két nagyhatalommal szemben. Tokajev minden bizonnyal ezt kívánja folytatni az elnöki székben is.

Kazahsztán ásványi kincsekben gazdag soknemzetiségű ország, melyet Nazarbajevnek sikerült dinamikusan fejlesztenie. A hatalom átadását minden bizonnyal előre megtervezték, mert látták, hogy Üzbegisztánban a korábban uralkodó család kipottyant a hatalomból, amikor Karimov elnök elhunyt, mert az államfő  két lánya az egymás elleni harccal volt elfoglalva. Figyelmen kívül hagyták a politikai rendszer stabilitását, melyet a helyi elitek mindennél fontosabbnak tartanak az egykori szovjet köztársaságokban, így Kazahsztánban is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez