Orosz katonák érkeztek Venezuelába

Körülbelül száz orosz katonát és egy tábornokot láttak Caracas repülőterén, ahol 35 tonnás szállítmányt raktak ki egy orosz katonai szállító repülőgépből. A venezuelai ellenzéki sajtó szerint az orosz tábornok nem más, mint Vaszilij Tonkoskurov, a gyors reagálású csapatok parancsnoka az orosz hadseregben.

Oroszország – Kínával együtt – Venezuela legfőbb szövetségese. Nicolas Maduro elnök megbuktatását az USA szívügyének tekinti: Donald Trump nem zárta ki a katonai megoldást sem. Putyin elnök viszont úgy nyilatkozott, hogy megvédik Nicolas Maduro elnök rendszerét.

Az oroszok és a kínaiak dollármilliárdokat fektettek be Venezuelában, ahol cserébe megszerezték az olajmezők jelentős részét. Venezuelának van a világon a legnagyobb olajkészlete. Hagyományos piaca az Egyesült Államok, ahol viszont szankciók sújtják Venezuelát. Trump elnök bejelentette, hogy április 28-tól kezdve tilos lesz olajat importálni Venezuelából az Egyesült Államokba.

Venezuelában teljes a gazdasági és társadalmi válság: a nyomorúságos életkörülmények miatt ezrek menekülnek külföldre. Nicolas Maduro elnök a hadsereg támogatásával tudja fenntartani a hatalmát. Ezért figyelemreméltó az orosz katonák érkezése Venezuelába, hiszen ez komoly elkötelezettséget jelent Oroszország számára. Trump elnök ezek után kétszer is meg kell, hogy fontoljon egy katonai megoldást Venezuelában, ahova az oroszok katonákat és hadianyagot küldtek a hétvégén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez