Húsz évre börtönbe kerülhet egy volt orosz miniszter pénzügyi visszaélések miatt

A titkosszolgálat csalogatta haza Nyikolaj Abizovot, aki csak tavaly került ki a kormányból, de azóta külföldön élt – írta az Interfax hírügynökség. A minisztert azzal gyanúsítják, hogy a hatalmával visszaélve kizsebelte két energiaszolgáltató cég részvényeseit a novoszibirszki régióban.

Ebből 4 milliárd rubel haszna keletkezett /ez körülbelül 15,5 millió dollárnak felel meg/. A pénzt külföldre vitték különböző offshore cégeken keresztül. Maga Nyikolaj Abizov is hol Olaszországban, hol pedig az Egyesült Államokban időzött.

Putyin elnök parancsára az FSZB ügynökei hazacsalogatták az egykori minisztert, akit egyből le is tartóztattak orosz földön. Húszéves börtönbüntetésre számíthat – írja ügyéről az Interfax hírügynökség.

Korábban Oroszország volt pénzügyminiszterét ítélte a bíróság tízéves kényszermunkára. Később az ítéletet nyolc évre enyhítették. Oroszországban megszigorították a korrupciós büntetéseket azt követően, hogy leállt az életszínvonal növekedése az alacsony olajárak miatt. Kiderült: Dánia legnagyobb bankja, a Danske Bank tallini fiókja 150 milliárd eurós piszkos pénzeket mosott tisztára, melyek jórészt Oroszországból érkeztek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez