Németországban is vizsgálják Netanjahu korrupciós ügyét

Miért éppen a Thyssen-Krupp cégtől vásárolt három Delfin típusú tengeralattjárót és négy korvettet az izraeli flotta? Izraelben régóta vizsgálja ezt a kérdést a rendőrség, de most az ügyészség megkezdte a nyomozást Németországban is.

Soha rosszabbkor nem jöhetett ez a hír Benjamin Netanjahunak, akinek hamarosan szembe kell néznie a választókkal. Fő ellenfele, Benny Gantz tábornok, a fegyveres erők egykori vezérkari főnöke, amúgy is korrupcióval vádolja Netanjahut, aki Izrael történetének leghosszabb ideig hatalmon levő miniszterelnöke. A hetvenéves konzervatív kormányfő mindenképp folytatni szeretné.

Négy korrupciós ügy is folyamatban van ellene

A hadihajók ügye a 3000 számú korrupciós dosszié. Rendkívül kényes ügy, hiszen mindkét fél számára szimbolikus, hogy az a Thyssen-Krupp szállítja a hadihajókat Izraelnek, melyet háborús bűnösnek nyilvánítottak a nácikkal való aktív együttműködés miatt. Ráadásul a német kormány az ár egyharmadát kifizeti, mert ily módon szeretne megfelelni a két állam közötti szerződésnek. Eszerint Németország jóvátétel fejében támogatja az izraeli hadsereg felszerelését.

Mire költötték a német adófizetők pénzét?

Fennáll a gyanú, hogy Izraelben nem véletlenül döntöttek a Thyssen-Krupp mellett. Az 540 millió eurós üzlet sokakat lázba hozott. Benjamin Netanjahu személyes ügyvédje több ízben is telefonált a hadügyminisztériumba Izraelben, hogy rávegye őket: a németek ajánlatát fogadják el! Netanjahu egykori ügyvédje hivatalosan is gyanúsított Izraelben. David Shimron egyelőre fedezi főnökét, de kérdés, hogy meddig. A másik kulcsszereplő Michael Ganor. Ő volt a Thyssen-Krupp izraeli ügynöke. Ő intézte el a nagy üzletet. Amikor a rendőrség kihallgatta, először bevallotta: pénzt osztogatott Izraelben, hogy ők kapják a megrendelést. Aztán a Haaretz szerint visszavonta vallomását. Kérdés, hogy miért?

Trump szereti Netanjahut

Trump úgy időzítette a Golán-fennsíkról szóló bejelentését, hogy ezzel a maximális támogatást nyújtsa Benjamin Netanjahunak. Brüsszelben, Berlinben vagy Párizsban jobban örülnének az ellenzék győzelmének. Netanjahu ugyanis többször is felszólította az európai zsidóságot az alijára. Izrael miniszterelnöke szerint a közel-keleti és afrikai muzulmánok bevándorlásával megnövekedett a zsidóság veszélyeztetettsége egész Európában. Franciaországban, ahol Európa legnagyobb zsidó és muzulmán közössége él egymás mellett, minden elnök azt hangsúlyozza: megvédjük zsidó polgártársainkat!

Ilyen körülmények között az izraeli választásnak nagy tétje van nemcsak otthon, de külföldön is. Ezért a német ügyészség vizsgálata különösen kellemetlen Benjamin Netanjahunak, aki kínos korrupciós vádakkal kényszerül szembenézni az áprilisi választások előtt Izraelben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez