Erdogan elbukta Ankarát és lehet, hogy Isztambult is

Helyhatósági választások voltak vasárnap Törökországban. Az országot 16 éve vezető Erdogan elnök pártja elveszítette az ellenőrzést a főváros felett.

Ez már biztos, az viszont egyelőre még csak valószínű – bár egyre inkább az -, hogy Isztambulban is az ellenzék nyert. Ezt állítja a választási bizottság, a kormányzó párt viszont megkérdőjelezi az eredményt, ami rendkívül szoros. Országosan 51 százalékot szerzett az államfő AKP pártja által vezetett koalíció. Amely most érvénytelen voksokról és szabálytalanságokról beszél a több mint 12 ezer ankarai szavazókör többségében. Az AKP, az Igazság és Fejlődés Pártjának főtitkára, Fatih Sahin arról írt a Twitteren, hogy minden jogi lehetőséget kimerítenek – nem engedik, hogy bárki is megmásítsa a fővárosi választók akaratát. Az állami Anadolu hírügynökség szerint az AKP több helyen is megtámadja az eredményeket, Ankara és Isztambul mellett például a keleti Igdirben is.

A kampányban Erdogan elnök sorsdöntő választásról beszélt Törökország és pártja jövője szempontjából. Azt mondta, mindkettő túlélése a tét. Az időzítés nem neki kedvezett: a gazdaság recesszióval küzd, a líra értékvesztése jelentős volt az elmúlt hónapokban. Az államfő vasárnap esti beszédében már a 2023-as országos választásokra vetette a szemét, azt mondta, gazdasági reformokat vezetnek be addig a szabad piacgazdaság keretein belül. Ha bármi baj van, kötelességünk korrigálni – tette hozzá.

De mik is az eredmények? Csaknem 85 százalékos részvétel mellett választották meg az új polgárestereket és önkormányzati képviselőket. Az ellenzéki  Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Mansur Yavas nyert Ankarában csaknem 51%-kal, míg az AKP-s Mehmet Ozhaseki kicsivel több, mint 47%-ot szerzett. A 18 milliós Isztambulban, ahol 1994-ben Erdogant választották meg polgármesternek és a várost azóta folyamatosan a hozzá köthető erők irányítják, a választási bizottság szerint kevesebb, mint fél százalékkal ugyan, de vezet a CHP jelöltje. A kormánypárt és az ellenzék is önmagát kiáltotta ki győztesnek. A szavazatszámlálást leállították alig 99 százaléknál, az ellenzék szerint így akarják ellopni a győzelmet. Az AKP azt állítja, hogy jelöltje, a volt kormányfő, Binali Yildirim 4,000 szavazattal többet szerzett ellenfelénél. A CHP a hírek szerint Törökország harmadik legnagyobb városában, Izmirben is nyert. Vezetője, Kemal Kilicdaroglu arról beszélt, hogy a törökök a demokráciát választották.

Az AKP, melynek ideológiája a politikai iszlámban gyökerezik, eddig minden választást megnyert azóta, hogy 2002-ben hatalomra került Törökországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez