Száz év börtön a szerb újságíró négy gyilkosának

Az ellenzéki újságírót húsz éve hátulról lőtték le Belgrád utcáin, miközben a NATO harci gépei a szerb fővárost bombázták. Szlavko Curuvija a diktátor, Milosevics egyik legfőbb bírálója volt.

A gyilkosságot a titkosszolgálat négy embere követte el – állapította meg a bíróság. Ketten harminc, ketten pedig húsz éves börtönbüntetést kaptak. Köztük van az állambiztonság egykori főnöke, Rade Markovics is. Mindnyájan tagadták bűnösségüket. Szerintük az ügyész csak be akarta sározni Szlobodan Milosevics emlékét.

A szerb diktátort Hágába vitték, hogy a háborús bűnöket kivizsgáló nemzetközi törvényszék elé állítsák. Börtönében szívrohamot kapott és meghalt. Minden valószínűség szerint ő adta ki a parancsot az ellenzéki újságíró meggyilkolására, de ez a bírósági tárgyaláson nem bizonyosodott be, hiszen az állambiztonság főnöke mindent tagadott. Őt különben más hasonló ügyekben már 40 éves börtönbüntetésre ítélték. Így várhatóan egész életét a világtól elzárva tölti a szerb állambiztonsági szolgálat egykori feje, aki húsz éve kiadta a parancsot  lőjék le az ellenzéki újságírót, aki bátran bírálta Szlobodan Milosevicset.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez