Amerikai adófizető lehet az angol királynő dédunokája

Április 15. az adófizetés dátuma az Egyesült Államokban. Ebből az alkalomból eszébe jutott a BBC- nek, hogy megvizsgálja: a Brit-szigetek legjobban várt bébijének vajon van-e adófizetési kötelezettsége az Egyesült Államokban?

Meghan Markle, aki férjhez ment az angol királynő kedvenc unokájához, amerikai állampolgár. Az USA azon ritka államok közé tartozik, amely megadóztatja külföldön élő polgárait is. Nem sok ilyen állam van: Eritrea és Mianmar, az egykori Burma tartozik ide. De hát az Egyesült Államoknak is rohamtempóban növekszik az adóssága, vagyis minden adócentre szüksége van. Meghan Markle, aki a házasság révén Sussex hercegnéje lett, megtartotta amerikai állampolgárságát. Ezért születendő gyermeke is amerikai állampolgár lesz. Vagyis köteles lesz adózni Amerikában…

Persze Meghan felmondhatja amerikai állampolgárságát, de ehhez idő kell. Főként azért, mert aki fel akarja venni a brit állampolgárságot, annak öt éven keresztül Nagy-Britanniában kell laknia. Azonkívül pedig az USA igényt tart a lemondó állampolgárok távozási adójára is. Enélkül nem lehet lemondani az USA állampolgárságról.

Károly walesi herceg, a leendő boldog nagypapa sem adhat semmilyen komolyabb ajándékot az unokájának anélkül, hogy az amerikai adóhivatal a maga sasszemével ne figyelne fel rá! Ugyanis ez után is adózni kell az Egyesült Államokban. Harry herceg és neje, Meghan mostanában szembesül a problémával, de több amerikai nagyság már korábban észrevette: adózás szempontjából USA állampolgárnak lenni nem is olyan jó buli.

Az amerikai adóhivatal annak idején lesújtott Al Caponéra is, miután a hagyományos módszerek nem vezettek eredményre a gengszterfőnök ellen Chicagóban. Az IRS – Internal Revenue Service – mindenkire rámutathat: még Donald Trump is ki van téve annak, hogy be kell mutatnia az adóbevallását! Sok amerikai nagyság emiatt mondott búcsút az állampolgárságnak. Lehet, hogy Meghan Markle is erre készül, de Sussex hercegnője egyelőre még nem brit állampolgár! Így a születendő gyermek is amerikai adóalany lesz.

Mások idejében gondoltak arra, hogy pénzüket megóvják az adóhivatal atyai gondoskodásától.
Tina Turner például Svájcba költözött. Minthogy már 12 éves tartózkodást tudott igazolni, ezért nyugodtan lemondhatott az amerikai állampolgárságról. Eduardo Saverin Mark Zuckerberggel együtt a Facebook alapítóatyái közé tartozott. Aztán Mark Zuckerberg közreműködésével kipöckölték onnan. Pénzét gyorsan Szingapúrba mentette, ahol lehetséges a kettős állampolgárság. Vagyis meg lehet lógni az amerikai adóhivatal atyai gondoskodása elől, de ehhez idő kell.

Erzsébet királynő oly nagyon várt dédunokája viszont hamarosan megszületik. És így automatikusan amerikai adóalany lesz. Ha a boldog nagyapa, Károly walesi herceg szép ajándékot vesz neki, akkor azt bizony be kell vallania az amerikai adóhivatalnak. A királyi bébi csak 16 éves kora után nyilatkozhat úgy, hogy nem kíván amerikai állampolgár lenni. Addig viszont április 15. számára is fontos dátum lesz, mert Erzsébet királynő dédunokájának minden évben be kell nyújtania az adóbevallását az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy a lakhelye a windsori kastélyban lesz Nagy-Britanniában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez