Még ebben a hónapban Moszkvába látogat Kim Dzsongun

Ezt közölték Moszkvában. Nem sokkal korábban Phenjanban jelezték: amennyiben az Egyesült Államok komolyan akar tárgyalni Észak-Koreával, akkor Mike Pompeo külügyminiszter maradjon távol a csúcstalálkozótól.

Kim Dzsongun környezetében Mike Pompeot teszik felelőssé azért, hogy a legutóbbi csúcs Donald Trump és Kim Dzsongun között Hanoiban kurtán-furcsán lezárult, mielőtt érdemben megkezdődött volna. Azután mind Donald Trump mind pedig Kim Dzsongun úgy nyilatkozott: kész egy új csúcstalálkozóra!

Közben Észak-Korea hírügynöksége, a KCNA arról számolt be, hogy Kim Dzsongun elnök megszemlélt egy új taktikai rakétát. Washingtonban a Pentagon viszont azt jelezte: a kémműholdak nem észleltek új észak-koreai rakétakísérletet. A taktikai rakétakísérlet nem számít a Trump-Kim megállapodás megsértésének, mert az csak a nukleáris fegyverekre és a ballisztikus rakétákra vonatkozik, melyek elérhetik akár az USA területét is. Kim Dzsongun úgy nyilatkozott: az év végéig tartja magát a moratóriumhoz, hogy ily módon lehetővé tegyen egy új csúcstalálkozót.

Észak-Korea fura urának szokása, hogy mielőtt találkozna Donald Trumppal, azt megelőzően tárgyal fő szövetségeseivel: Kína és Oroszország vezetőivel. Ezért figyelemreméltó a moszkvai bejelentés arról, hogy Észak-Korea diktátora még ebben a hónapban az orosz fővárosba látogat, hogy eszmecserét folytasson Putyin orosz elnökkel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez