Bűnös mulasztással vádolják a terrorelhárítást Srí Lankán

359 halottja és több mint 500 sebesültje volt a húsvéti merényletsorozatnak a dél-ázsiai szigetországban, ahol senki sem számított ilyesmire, hiszen semmilyen előzmény nem volt. Az indiai titkosszolgálat viszont két héttel korábban figyelmeztette Srí Lankát: iszlamista merényletre lehet számítani!

Mégsem történt semmi. Az állami vállalkozásokat felügyelő miniszter nyíltan megvádolta a terrorelhárítás vezetőit, hogy tudatosan elhallgatták az Indiából érkezett információkat. Emiatt nem történtek meg az előkészületek a terrorakciók elhárítására.

Egy másik miniszter, aki jelenleg a regionális fejlesztésért felelős, de korábban a hadsereg parancsnoka volt, azt közölte a sajtóval, hogy szerinte ilyen komoly terrorakciókat legkevesebb 7-8 év előkészíteni! Hol volt a kémelhárítás? Miért nem vették észre az iszlamista szervezkedést, mely kilenc öngyilkos merénylőt küldött a templomokba és a polgári célpontokra húsvétkor?

Az Iszlám Állam vállalta magára a terrorakciókat és erre bizonyítékokat is szolgáltatott. Nem világos persze, hogy az Iszlám Állam, mely elveszítette területét Szíriában és Irakban, hogy lehet képes megszervezni egy ilyen nagyszabású terrorakció-sorozatot távol a Közel-Kelettől? Már a franciaországi merényletsorozat idején is felmerült, hogy az Iszlám Államnak más országok titkosszolgálatai besegítettek, mert olyan profi módon hajtották végre a terrorakciókat, ahogy azt a katonai akadémiákon tanítják. Ehhez rengeteg pénzre, időre és szakértelemre van szükség. Egyedül az Iszlám Állam terrorista szervezete aligha lenne képes ilyesmire – állítja több szakértő.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez