A közösségi oldalakat is állami ellenőrzés alá vonja a Kreml

Pavel Durov, a legnagyobb orosz közösségi hálózat – a Vkontakte – tulajdonosa a múlt héten elhagyta Oroszországot. A beszámolója szerint erre azért került sor, mert megkeresték őket az orosz hatóságok és a felhasználók személyes adatait kérték el.

“Most már Oroszországon kívülről adok interjút és nem tervezek visszamenni” – szögezte le a Techrunch nevű weboldalnak Pavel Durov. Az igazgató már korábban kijelentette, hogy 2015.április 1-én el fogja hagyni az országot, de a múlt héten az azonnali elhagyás mellett döntött. December 22-én lényegében eltávolították őt a vállalat igazgatói posztjáról és a cég lényegében a “Kreml teljes ellenőrzése” alá került, főleg mert olyan híres kormánypárti emberek jelentek meg az igazgatótanácsban, mint Roszneft igazgatója Igor Secsiny.

Durov egyik decemberi interjújában úgy nyilatkozott, hogy a Vkontakte nevű közösségi oldalra “drasztikusan megnőtt a nyomás”, főleg azért, mert információkat akartak kicsikarni az Euromajdan nevű csoportról és aktivistákról. Ezenfelül a hatóságok arra kötelezték, hogy lője le Alekszeji Navalnij korrupció ellenes aktivista profilját és törölje az általa létrehozott csoportokat az oldalon. “Nem adhatok ki személyes adatokat külföldi, esetünkben ukrán állampolgárokról. Ezzel a maradék bizalmukat is elvesztették volna bennünk.”

Ugyanakkor néhány orosz szakértő, szerint más okai vannak Durov elleni hadjáratnak és a Vkontakte megszabályozásának. “Az arab tavasz megmutatta neküknk, hogy a közösségi oldalakat a politikai akciók koordinálására használják. A Vkontakte nevű oldalban szintén hasonló veszélyt láttak a hatóságok” – jelentette ki Pavel Szalin a Politikatudományi Központ igazgatója.

A Vkontakte nevű oldalon lévő felhasználók azonnal felháborodtak ez ellen és még egy csoportot is indítottak, hogy visszahívják Durovot a közösségi oldal élére. Többen – a tiltakozás jeleként – már most törölték magukat az oldalról, valamint Szentpéterváron pedig aktivisták olyan kitűzőket tűztek ki a közhelyeken, miszerint “a Vkontakte meghalt a politikai cenzúrával vívott harcban.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez