Trump-telep a Golán-fennsíkon

Benjamin Netanjahu miniszterelnök személyesen jelölte ki a telep helyét a stratégiai jelentőségű Golán-fennsíkon, melyet Izrael a hatnapos háború során foglalt el 1967-ben.

1981-ben Izrael annektálta a területet annak stratégiai jelentőségére hivatkozva. Ezt senki nem ismerte el, de idén márciusban Trump elnök ünnepélyesen bejelentette: az Egyesült Államok a Golán-fennsíkot Izrael állam területének tekinti! A bejelentés Netanjahu miniszterelnök jelenlétében hangzott el a Fehér Házban, néhány nappal az izraeli választások előtt. Benjamin Netanjahu kis többséggel győzött és ebben minden bizonnyal szerepe volt Trump baráti gesztusának a Golán-fennsíkkal kapcsolatban.

Az egykori szír területen körülbelül 20 ezer zsidó telepes él és mintegy 18 ezer drúz, akik közül sokan máig nem vették fel az izraeli állampolgárságot. A Trump-telepen körülbelül 120 ortodox zsidó család él majd kezdetben. Júniusban a hatnapos háború 52. évfordulóján alakul meg hivatalosan is a Trump-telep, mely a Golán-fennsíkon hirdeti az USA elnökének és Izrael miniszterelnökének barátságát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez