Modi: földcsuszamlásszerű győzelmet arattunk

India győzött! – hangsúlyozta az 1,3 milliárd lakosú ország miniszterelnöke, akinek a népszerűsége sokban járult hozzá a választási sikerhez. Narendra Modi győzelmét korábban is biztosra vették Indiában, de az abszolút többség elérése különleges sikernek számít. Így Narendra Modinak nem lesz szüksége szövetségesekre a kisebb pártok közül.

A BJP vallásos-nacionalista párt, amely a hindu többség támogatására alapozza a számításait. De Narendra Modi mérsékelt politikája és gazdasági eredményei sok szavazót melléállítottak a nemzeti és vallási kisebbségek tagjai közül is. A BJP például megerősítette a pozícióit Nyugat-Bengálban, ahol sok muzulmán él. A csaknem 200 milliós muzulmán kisebbség egyébként tart a BJP-től, mely korábban több pogromot is szervezett ellenük.

Amióta kormányra került, azóta igyekszik modus vivendit találni a muzulmán kisebbséggel is Narendra Modi, aki a gazdasági fellendülés folytatását ígérte a világ második legnépesebb országában. Az ellenzéki Kongresszus Párt, mely évtizedeken át a kormányfőt adta Indiának, nem volt képes megszólítani a választópolgárok többségét, akik a gazdasági sikerek kovácsának, Narendra Modi miniszterelnöknek szavaztak bizalmat Indiában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez