Pakisztáni figyelmeztetés Indiának: sikeres ballisztikus rakétakísérlet – videó

1500 mérföld távolságra képes a Shaheen 2 rakéta célba juttatni konvencionális vagy nukleáris robbanófejet – közölte a hadsereg Pakisztánban, miközben India Narendra Modi miniszterelnök földcsuszamlásszerű választási győzelmét ünnepelte.

A célzás világos: India szinte bármely pontját képes elérni az új ballisztikus rakéta. Amelyről a pakisztániak azt állítják ugyan, hogy teljes mértékben saját gyártmány, de katonai szakértők szerint valójában egy kínai konstrukciót fejlesztettek tovább Pakisztánban. Kína már régóta hű szövetségese Pakisztánnak, mert mindkét államnak vannak elszámolni valói Indiával. Több háborút is vívtak egymással.

A mai helyzetet súlyosbítja, hogy mindhárom állam atomhatalom. Pakisztán és India ellentéteinek a fő forrása Kasmír. Indiának ebben az államában muzulmánok alkotják a többséget. Iszlamista csoportok harcolnak azért, hogy Kasmír csatlakozzon Pakisztánhoz. Ezek az iszlamista csoportok számíthatnak Pakisztán támogatására. A sikeres pakisztáni rakétakísérlet figyelmeztetés Indiának, mely jóval népesebb és gazdaságilag sokkal erősebb, mint Pakisztán. Míg Pakisztán nehéz gazdasági helyzetében kénytelen volt segítséget kérni a Nemzetközi Valutaalaptól, addig India dinamikusan fejlődik és a GDP- je immár megelőzi az egykori gyarmatosítóét, vagyis nagyobb, mint Nagy-Britannia nemzeti összterméke.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez