New Yorkban betiltanák a szöveges üzeneteket a zebrákon

Az úton átkelni egyébként is kihívást jelent New Yorkban. A dudáló taxit és a sebesen közeledő kerékpárost pedig még nehezebb észlelni, ha valaki a telefonjába mélyed.

Hamarosan nemcsak veszélyes, de büntethető is lehet a dolog: már ott fekszik New York állam szenátusa előtt a törvényjavaslat, mely 25-től 250 dollárig terjedő pénzbírsággal sújtaná azokat, akik elektromos kütyüket babrálnak, miközben átkelnek az úton. A tiltás bármiféle szöveges üzenet küldésére éppúgy vonatkozik, mint az emailek ellenőrzésére vagy a böngészők használatára. Kivételt alóla csak a vészhelyzetek képeznek.

A törvényjavaslat beterjesztője szerint nehéz lenne nem észrevenni, hogy milyen sokan írnak üzeneteket, miközben az utcán haladnak és akkor sem hagyják ezt abba, amikor átkelnek a túloldalra. A cél az, hogy tudatosuljon az emberekben: semmi gond, ha abbahagyják a billentyűk nyomkodását arra az 5 másodpercre.

A törvényjavaslatot még jóvá kell hagynia a közlekedési bizottságnak is. Annak elnöke azonban nem támogatja jelenlegi formájában az ötletet, ennél átfogóbb reformokat szeretne a gyalogosok biztonsága érdekében.

Az Egyesült Államokban hivatalos adatok szerint 6.227 gyalogost gázoltak tavaly halálra. Ez a legmagasabb szám az elmúlt 30 évben. Az emelkedés legvalószínűbb okának az okostelefonok utcai használatát gondolják az illetékesek. Az esetek háromnegyede sötétedés után történt, körülbelül harmadában pedig szerepet játszott az alkoholfogyasztás.

Fotó: CNN

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez