Irak továbbra is importálhat iráni földgázt

Erről döntöttek Washingtonban, ahol szankció fenyeget mindenkit, aki olajat vagy földgázt importál Iránból. Az amerikaiak azért engedélyezték a földgáz-importot Iránból Irak számára, mert az arab országban így is akadozik az áramellátás.

Az óriási hőség miatt nőnek az energiaigények, melyeket az elavult rendszer nem tud kielégíteni. Ezért Irak földgáz-szükségletének az egyharmadát Iránból fedezi. Még legalább három év kell ahhoz, hogy Irak önellátó legyen energiából – nyilatkozta a sajtónak az amerikai döntés kapcsán a bagdadi nemzetgyűlés elnöke.

Az USA más államoknak is ad mentesítést a szankciók alól: India, Kína és Japán is importálhat olajat Iránból. Az Egyesült Államok nem akar ebből is konfliktust az ázsiai óriásokkal. Ezenkívül Trump elnök tart attól, hogy ha nullára csökken Irán olajexportja, akkor a világpiaci árak elszabadulnak. Ez pedig kedvezőtlen lenne az amerikai konjunktúrának. Trump elnök teljes erővel készül a jövő novemberi elnökválasztásra, és nagyon rosszul jönne neki egy gazdasági krízis a következő másfél évben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez