Napenergiával öntözik a földeket Indiában

Azt fordítják saját hasznukra, ami a legtöbb bosszúságot okozza nekik: a tűző napsütést.

Indiában sok százmillió ember megélhetése múlik a mezőgazdaságon, ami az elmúlt évek szárazságai miatt különösen nehéz helyzetet teremtett az ország több pontján is. A gazdáknak az öntözés nagy kihívást jelent, az öntözőrendszerek üzemeltetéséhez szükséges energia ugyanis költséges. A legtöbb helyen a szennyező és drága fenntartású dízelszivattyúkat használják. Egy cég azonban most úgy döntött, megreformálja ezt és alternatívát nyújt a földműveseknek.

A Mumbai melletti Punéban működő Khethworks azt fordítja az indiai gazdák előnyére, amitől a legtöbbet szenvednek és ami a legnagyobb kárt okozza a termésben: a tűző napsütést. Kidolgoztak egy napenergiával működtetett öntözőrendszert, melynek lényege, hogy pont akkor nyújtja a legnagyobb segítséget, amikor az a növényeknek a legjobban kell – számolt be a fejlesztésről a cég alapítója, Katie Taylor a CNN Business-nek. A napenergiával működő öntözőrendszer felállítása körülbelül 540 dollárba kerül, ami nagy összeg az ottani gazdáknak, de hosszú távon mindenképpen megtérül, hiszen nem kell többet a drága és szennyező üzemanyagra költeni a szivattyúk üzemeltetéséhez.

A napsütéses napok száma India több pontján is meghaladja a 300-at egy évben, így az ország kiváló terep a napenergiával működő öntözőrendszer bevezetésére. Narendra Modi kormánya is  támogatja a megújuló energiák használatát. Jelenleg mindössze 8 százalékot tesz ki a napenergia az ország energia-előállításában, 2022-re azonban szeretnék elérni a 100 gigawattos határt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez