Jobb életet Észak-Koreában!

A népjólét emelésére buzdította Észak-Korea vezetőjét a kínai elnök.

Kétnapos phenjani látogatása végén Hszi Csin-ping a gazdasági fejlődése fontosságára figyelmeztette Kim Dzsongunt, aki elődeihez hasonlóan mindent feláldoz az atomhatalmi státuszért. Hszi Csin-ping azt is megígérte az ifjú diktátornak: megpróbál közvetíteni az USA és Észak-Korea között.

Hszi Csin-ping elnök jól felkészül a találkozásra az Egyesült Államok elnökével. Nemrég parolázott Vlagyimir Putyinnal Szentpéterváron, most két napig Phenjan vendége, mielőtt a hónap végén a tárgyalóasztalhoz ülne a G20 csúcson Japánban. Észak-Korea kitett magáért: olyan pompával üdvözölte a nagy szövetségest, mint elődeit, akik lehetővé tették a Kim dinasztia túlélését a 24 milliós országban. Mindkét államban idén ünneplik annak a 70. évfordulóját, hogy felvették a diplomáciai kapcsolatot. Csakhogy akkor még Sztálin elvtárs parancsolt: a dinasztia alapítója, Kim Ir Szen szovjet századosi egyenruhában érkezett vissza szülőföldjére. Aztán kitört a koreai háború /1950-53/ és több mint egymillió kínai “önkéntes” mentette meg az észak-koreai kommunista rendszert a pusztulástól. Mao elnök elsőszülött fia is koreai földön esett el.

Kim Dzsongun elérte azt, ami sem apjának, sem nagyapjának nem sikerült: az USA elnöke leült vele tárgyalni! Szingapúrban Észak-Korea vezetője megígérte: búcsút mond a nukleáris fegyvereknek. Cserébe Donald Trump a szankciók elengedését helyezte kilátásba. Aztán kiderült: mindketten hazudtak! Egyiküknek az esze ágában sincs lemondani az atombombáról, melyre hatalmát alapozza. Másikuk pedig nem akar lemondani a szankciókról, melyek fojtogatják Észak-Koreát. Sőt az ENSZ Biztonsági Tanácsában az amerikaiak azt javasolták: legyen teljes olajembargó Észak-Koreával szemben! Ezt a kínaiak – az oroszok támogatásával – megakadályozták. A helyzet így sem rózsás a diktátor földi Paradicsomában, ahol 16 deka rizs a fejadag.

Le kellett fújni a nagy tömegrendezvényeket, mert a felvonuló gyerekek közül sokan elájultak az éhségtől. Régebben az állam táplálta ilyenkor a gyereksereget, de most a raktárak üresek. A családoknak kellene élelmezniük az úttörőket, de nincs miből. Ezért különösen fontos most Hszi Csin-ping elnök látogatása Kim Dzsongunnak, aki mindenképp szeretné megőrizni az atombombát, de 10-12 millió alattvalójának éhezése alááshatja hatalmát.

A kínai küldöttség tagja volt a Terv és Reformbizottság vezetője is. Tőle remélheti Észak-Korea, hogy a gazdasági krízist képes lehet megoldani úgy is, hogy Amerika nem enyhíti a szankciókat. Sőt John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó nyíltan örvendezett az éhínségnek, mondván: ettől majd kezesebb lesz Kim Dzsongun! Dél-Korea 50 ezer tonnás élelmiszer-segélyt küldött, hogy enyhítsen a gondokon. De ez kevés. A feladat Kínára vár: stabilizálja a hadi kommunista rendszert a 21. században! Nem csekély feladat. Ötletük volt a kínaiaknak: saját receptjüket ajánlották! A fogadókészség nem volt szembeötlő, az ifjú diktátor mentorát, aki a reformok szószólója volt, a családjával együtt kivégezték. Pedig Kim Dzsongun rokonai voltak.

Pekingben beletörődtek abba, hogy a Kim dinasztia harmadik tagja épp úgy a hadi kommunista rendszerben kívánja tartani alattvalóit, mint elődei. A kínaiak pragmatikusak, mert tudják: Észak-Korea mindenképp rájuk van utalva. Bár a pekingi China Dailynek nyilatkozó szakértők ezt tagadják, de Kína számára az észak-koreai kártya az Amerika elleni játszmának csupán egy tétele. Végül is Észak-Korea nem nagyobb, mint egy kínai tartomány. Ráadásul a kínai tartományok sokkal jobban teljesítenek, mint Kim Dzsongun rendszere, mely éppúgy hiánygazdaság, mint a diktátor papa és nagypapa idején.

Észak-Korea pontosan akkora kínai segélyt fog kapni, amekkora ahhoz kell, hogy elkerülje a gazdasági csődöt, miközben a függés a Nagy Kínai Testvértől tovább erősödik. Hszi Csin-ping elnök pedig kijátszhatja az észak-koreai kártyát Oszakában a G20 csúcson, ahol végül is tárgyalóasztalhoz ül Trump elnökkel, hogy véget vessenek a kereskedelmi háborúnak. Ha tudnak.

Fotó: CNN

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez