Rejtély, hogy ki is Abu Ibrahim al-Hasemi al-Kurasi, az Iszlám Állam új vezére

Donald Trump korábban azt mondta, hogy pontosan tudják, ki ő. A terrorizmus elleni koordinátor szerint a viszont vizsgálatok azt mutatják, hogy egy “senki”.

Miután az Iszlám Állam terrorszervezet megerősítette vezére, Abu Bakr al-Bagdadi halálhírét, utódját is kenevezték Abu Ibrahim al-Hasemi al-Kurasi személyében – számolt be róla a terroristák hírügynöksége, az Aamak. Donald Trump amerikai elnök múlt pénteki bejelentése szerint ő és kormánya pontosan tudják, ki az új vezér, akit az Aamák az “igazhitűek új kalifájának” nevezett. Nathan Sales különleges megbízású nagykövet, terrorizmus elleni koordinátor beszámolójából viszont az derül ki, hogy szinte semmit nem lehet tudni az Iszlám Állam új vezetőjének hátteréről. “Megvizsgáltuk a szerepét a szervezetben, hogy honnan jött, de úgy tűnik, hogy egy senki. Senki nem tudja a hátterét” – idézi a nagykövet szavait az ABC News.

A vezér megválasztását hangüzenetben hozta nyilvánosságra az Iszlám Állam új szóvivője. Akkor még név nélkül csak annyit árultak el róla, hogy a kurajs törzsből származik. Legitimitásának egyik oka ez lehet, mivel Mohamed prófétáról is úgy tartják, hogy a kurajs törzsbeli Abdallah és Amína fiaként született, Mekkában. Valódi személyazonosságáról viszont semmit nem tudni.

A hét elején Törökország bejelentette, hogy elfogták al-Baghdadi nővérét, Rasmiya Awadsot és családját is, akit a hírszerzés “aranybányának” nevezett az Associated Press beszámolója szerint. Az Iszlám Állam előző vezére, Abu Bakr al-Bagdadi öngyilkos lett, amikor az amerikai hadsereg Szíria északnyugati részén katonai akciót indított az elfogására, október 26-án.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez