Nagy a titkolózás Gambiában-puccskísérlet vagy valami más?

A gambiai kormány azt közölte, hogy az országban nyugalom van és cáfolta a puccskísérletről szóló híresztelések. Diplomáciai források azonban jelezték, hogy feszült a helyzet a fővárosban és ezidáig minden jel arra utal, hogy ismeretlen fegyveresek megpróbálták megbuktatni Yahya Jammeh elnököt, aki jelenleg külföldön tartózkodik.

A fegyveres támadásról csupán annyit tudni, hogy az elnök palota közelében történt. Szemtanúk heves tűzpárbajról számoltak be. Diplomáciai források pedig azt közölték, hogy a lövöldözés a kora reggeli órákban robbant ki,  az elnöki gárda katonái is rész vettek benne.. A történtek után az állami rádió és TV adók hosszú ideig szüneteltették adásukat.

Egy Gambiában dolgozó brit tanár a BBC-nek elmondta, hogy a történtek után a hatóságok lezárták a határokat. Az üzletek, boltok, piacok, bankok és irodák pedig mind bezártak és azóta sem nyitottak ki. Egy neve elhallgatását kérő helyi lakos pedig azt mondta, hogy a főváros közlekedési csomópontjainál és a forgalmas utcákban katonák járőröznek, akik ellenőrzőpontokat állítottak fel és mindenkit igazoltatnak. A fővárosból ki és bevezető utakat szintén katonák ellenőrzik és a Denton hidat is lezárták.

A gambiai kormány a lövöldözés után pár órával adott ki egy közleményt, amit a rádióban olvastak fel. A közleményben a kormány cáfolta, hogy puccskísérlet történt volna az elnök ellen. A lakosságot pedig nyugalomra szólították fel és arra kértek mindenkit, hogy haladéktalanul térjen vissza dolgozni. Az üzenet elhangzása után viszont csak zene szólt a rádiókból.

Közben a külföldről működő gambiai ellenzék „felkelésre” buzdította a népet, hogy „megakadályozzák” Jammeh elnök hazatérését az országba.

Az elnöknőkről csupán annyit tudni, hogy jelenleg külföldön tartózkodik, de azt nem tudni, hogy hol. Először az a hír járta, hogy Jammeh elnök Franciaországban van, de a francia külügy szóvivője cáfolta az erről szóló hírek. Később arról érkeztek hírek, hogy az elnök Dubajban van, de ezt a gambiai kormány nem volt hajlandó megerősíteni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez