Nemet mondott a gyerekházasságra a diktátor

Aki 18 év alatti lányt vesz el, az 20 évre börtönbe megy! A lány szülei 21 év börtönre számíthatnak, ha kiderül: ők adták el lányukat a vőlegénynek. Ha valaki tudomást szerez ilyen kényszerházasságról és nem siet azt jelenteni a rendőrségen, akkor tíz év börtönre számíthat. Megbüntetik azt az imámot is, aki ilyen gyerek házasságot vallásilag szentesített.

Mindezt az afrikai mini állam maxi diktátora közölte katonásan – ahogy szokta – muzulmán előkelőségek tanácskozásán – írja a francia Le Monde. Yahya Jammeh, aki egykor katona volt, a haladás diktátorának nevezi magát. A haladás egyelőre várat magára, de a diktatúra az kétségkívül fennáll Gambiában.

Az elnök korábban azt közölte megdöbbent alattvalóival, hogy képes az AIDS meggyógyítására is! Sokan csodálkoznak az államfő bombasztikus bejelentésein, de kevesen adnak hangot ennek. Aki ugyanis megteszi, az könnyen a krokodilusok tápláléka lehet Gambiában. Sok ellenzéki végezte így a miniállamban, mely elhagyta a Brit Nemzetközösséget, ahol túlságosan gyakran bírálták.

A diktátor most ünnepli hatalmának 22-ik évfordulóját. Ezért a gyerekházassághoz kötődik az újabb bombasztikus bejelentés abban az államban, ahol elvben Mohamed próféta szigorú törvénye, a saria van érvényben. Korábban a diktátor a szexuális csonkítást szüntette meg egyetlen elnöki bejelentéssel – legalábbis szavakban. A szolgalelkű parlament persze sietett gyorsan törvénybe is foglalni az elnök szavait: hat év börtön jár annak a szülőnek, aki szexuális csonkításnak veti alá a lányát. Ezenkívül 1300 dolláros büntetést is kell fizetnie. Így szól a törvény, melynek alkalmazásáról éppúgy nincs semmilyen megbízható adat, mint a gyermek házasságról, mely immár tilos a mini állam maxi diktátorának bejelentése után.

Kép: Yahya Jammeh-plakát Gambiában (Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez