Tilos a fekete Türkmenisztánban

Már három fekete autó is elakadt a türkmén határon január közepe óta. Hogy mi a baj fekete gépjárművekkel, pontosan senki nem tudja.

Már több mint két hete nem tudják elvámoltatni fekete autóikat a tulajdonosok Türkmenisztánban. A Chrono-tm.org hírportál beszámolója szerint két dubai gyártmányú Toyota Corolla és egy Lexus RX330 vesztegel a türkmén határon.

A határőrök sajátságosan, de leginkább sehogy sem magyarázzák meg a fennakadást: „Vásároljanak fehér autót, a fehér szín szerencsét hoz!” Az egyik autó tulajdonosa ugyanakkor nem nagyon csodálkozik: „Nem most kezdtünk ezzel foglalkozni – rendszeresen hozunk be kocsikat Dubaiból és Németországból. Minden évben megtiltanak valamit – 3,5 literes motornál nagyobb autókat, a lesötétített üvegűeket, a felsőkategóriásakat, az egy évnél idősebbeket stb., stb. Tessék, most a fekete tilos!”

Ráadásul az útkezelő szolgálat a fekete autók technikai átvizsgálását is felfüggesztette ideiglenesen, legalább is Asgabatban mindenképp.

Hogy pontosan mi a fekete-tilalom oka, csak találgatják a híradások. A Stanradar.org emlékeztetett, hogy elnöki rendelet alapján lecserélték a köztisztviselők fekete járműveit fehér Mercedes-Benz E300-asra tavaly szeptemberben. Végül arra is felhívta a figyelmet, hogy Asgabat éppen fehér épületei (összesen 543) miatt került be a Guinness Rekordok Könyvébe mint a világ a legfehérmárványosabb városa.

Kép: Asgabat (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez