Türkmenisztánban totálisan betiltják a dohányzást

Bár nem sok információ kerül ki a szigorúan kontrollált Türkmenisztánból, ha a híresztelések igazak, akkor az ország elnöke, Gurbanguly Berdimuhamedow egyszerűen betiltotta bármilyen dohánytermék árusítását az állam területén.

Az új törvény értelmében tilos lesz dohánytermékeket árulni, azokra a boltokra pedig, amelyek megszegik a szabályt, akár 500 ezer forintnak megfelelő bírságot is kiszabhatnak. Ez természetesen szinte azon nyomban felnyomta a cigaretta feketepiaci árát, így dobozonként akár 3300 forintot is elkérhetnek.

A türkmén média teljes mértékben a kormány kezében van. A Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders) nevű szervezet értékelése szerint Türkmenisztán a világ harmadik legkevésbé szabad médiájával rendelkező ország, csupán Észak-Korea és Eritrea előzi meg.

Az elnök, Gurbanguly Berdimuhamedow annyira komolyan veszi a dohányzás teljes eltörlését és állama polgárainak kierőszakolt egészséges életmódját, hogy meg is fosztotta katonai rangjától előző egészségügyi miniszterét, amiért az nem tudta visszaszorítani a dohányzást.

Mindezek ellenére Berdimuhamedow jóval kevésbé szigorúnak számít, mint elődje, Sapamurat Niyazov, hiszen olyan dolgokat engedett meg a közép-ázsiai ország lakóinak, mint a cirkusz vagy az opera. Sőt, visszaállította a hónap neveit, melyek egy darabig a korábbi elnökről és anyjáról kaptak új elnevezéseket, illetve megengedte, hogy internetkávézókat nyissanak a fővárosban, Asgabatban.

Ha valóban igaz, amit a türkmén dohánytilalomról mondanak, akkor valószínűleg csak tovább fog drágulni a cigaretta a feketepiacon, de azt nem tudni, hogy ezzel valóban sikerül-e visszaszorítani a dohányzást. Az országban egyébként nagyon alacsony a várható élettartam, jelenleg csupán 65 évet él egy átlagos türkmén.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez