Puccs vagy nem? Hazafelé tart a gambiai elnök

Yahya Jammeh gambiai elnök repülőgépe a legutóbbi információk szerint a csádi fővárosban szállt le, hogy feltöltsék üzemanyaggal. Azt viszont még továbbra sem tudni, hogy az elnök hol tartózkodott, amikor fegyveres összecsapások robbantak ki a fővárosban.

 A gambiai kormány megerősítette, hogy az elnök úton van hazafelé, és változatlanul tagadja, hogy puccskísérlet történt volna a nyugat-afrikai országban. A boltok, üzletek, irodák és bankok azonban továbbra is zárva tartanak, és országszerte fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben. A határokat lezárták, a fővárosban pedig katonák járőröznek, akik átvették a fontosabb kormányzati épületek védelmét és lezárták a főváros egyetlen hídját.

Washington közben elítélte a gambiai puccskísérletet, és jelezte, hogy nem támogatja az alkotmányellenes hatalomátvételi törekvéseket. A kormányt és az ellenzéket pedig arra kérte: tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a helyzet ne súlyosbodjon, és tartózkodjanak az erőszak alkalmazásától. Közben London felszólította az országban tartózkodó brit állampolgárokat, hogy mielőbb térjenek haza. Gambia a britek egyik legnépszerűbb téli üdülőhelye, az idén körülbelül 60 ezer brit turista látogatott el az országba.

A 49 éves Yahya Jammeh az egyik legrégebb óta hivatalban lévő elnök Afrikában. 1994-ben puccsal ragadta magához a hatalmat, és azóta diktatórikus eszközökkel irányítja az országot. Az Európai Unió nemrég visszavonta a segélyek folyósítását Gambiának, miután ott elfogadták a meleg-ellenes törvényt, amely halállal bünteti a homoszexualitást. A gambiai elnököt emellett számos nemzetközi kritika is érte az elmúlt években, miután folyamatosan leszámolt a helyi ellenzékkel.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez