Már a tünetek előtt figyelmeztethet a koronavírusra az okos karkötő

Már dolgoznak a fejlesztésén a világ egyik legrangosabb orvosi egyetemén.

A technológiai fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan már a tünetek jelentkezése előtt megtudhatjuk, hogy szervezetünkben jelen van-e a koronavírus. A Stanford Orvosi Egyetem a Fitbit okos sporteszközöket gyártó céggel karöltve dolgozik azon a fejlesztésen, mely egy algoritmus segítségével képes lesz elemezni az egészségügyi adatokat és azok alapján mutatja majd ki, hogy lehetséges-e a fertőzöttség. Ehhez egy okos karkötőt vagy gyűrűt kell viselni, mely méri a testhőmérsékletet, a pulzusszámot és más mutatókat. Ezek alapján felismeri azokat az eltéréseket, melyeket a szervezet a vírusra válaszreakcióként ad.

Így már a fizikai tünetek jelentkezése előtt mutathat rá a koronavírusra, de más betegségek korai felismerésében is nagy sikereket érhet el, ha beválik. Az egyetem egyik kutatója szerint ezek az okos eszközök rengeteg mérést végeznek naponta azokon, akik viselik őket, és ez hasznára lehet az orvostudománynak is: segítségükkel sokkal előbb tudják diagnosztizálni a betegségeket, mint eddig valaha is. “Az okos órák és más viselhető okos eszközök számos mérést tudnak elvégezni egy nap alatt – legalább 250 ezret, és ez rendkívül hatékonnyá teszi őket a szervezet megfigyelésében” – mondta Michael Snyder, a Stanford professzora.

A mostani kutatáshoz öt okos eszközről gyűjtenek adatokat: különböző márkák okos gyűrűit, okos óráit és más viselhető sporteszközeit is bevontak a fejlesztésbe. A kutatásban önkéntesek is részt vesznek, akiknek 1000 okos órát osztott ki a Fitbit, hogy megfigyeljék és rögzítsék az egészségügyi adataikat. Segítségükkel a vírus terjedéséről is több információt tudhatnak meg a kutatók, és ezeket szintén hasznosíthatják majd mind a megelőzésnél, mind pedig a gyógyításnál. Az algoritmus nem alkalmas a koronavírus közvetlen diagnosztizálására, ezt minden esetben egy szakember végzi el, a segítségével viszont nagy pontossággal tudják majd kiszűrni azt, aki fertőzött lehet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez