Bosszúakció Szomáliában: az al-Sabab megtámadott egy támaszpontot

Hét kormánykatona meghalt a meglepetésszerű támadásban – közölte a szomáliai hadsereg szóvivője. Három dzsihádista is életét vesztette, amikor Baidoa városának közelében az iszlamista szervezet rövid időre elfoglalt egy támaszpontot.

Az al-Shabab szerint ugyanakkor legkevesebb tíz kormánykatona halt meg. A terrorista szervezet, mely önmagát az al-Kaida északkelet-afrikai szárnyának tekinti, ezzel a támadással akart bosszút állni azért, hogy az amerikaiak nemrég végeztek az al-Shabab hírszerzésének főnökével.

Szomáliában az Afrikai Egységszervezet megbízásából harcoló csapatok kiszorították az al-Shabab erőit a városokból, de vidéken továbbra is igen erős az iszlamista terrorszervezet befolyása. Működésük területét kiterjesztették Kenyára is: ők hajtották végre a látványos terrorakciót Afrika legnagyobb bevásárlóközpontja ellen Nairobiban. Több mint hatvanan meghaltak.

Szomáliában annyira bizonytalan a helyzet, hogy a legtöbb állam Kenya fővárosában működtet szomáliai diplomáciai képviseletet. A helyi kormányzat ugyanis nem tudja garantálni a diplomaták biztonságát a fővárosban, Mogadishuban sem. Az al-Shabab komoly pénzügyi támogatást kap a Közel-Keletről, de jelentős bevételre tesz szert az elefántcsont és a kábítószer csempészetéből is. A szervezet vezetői szerepelnek az amerikai igazságügyi miniszter terrorista listáján. Ezért az amerikai hadsereg drónok segítségével próbálja kilőni őket, hogy így gyengítse az iszlamista terrorista szervezetet Szomáliában.

Fotó: Feltételezett al-Shabab fegyveresek a kormánykatonák fogságában. Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez