Orosz olajrekord

A Szovjetunió bukása óta még soha ennyi olajat nem hoztak a felszínre Oroszországban: napi 10,58 millió hordót. Az olajexport Kína irányában 43 százalékkal nőtt tavaly.

113 dollár volt egy hordó olaj az első félévben, amely remekül sikerült az orosz olajtermelők számára. A második viszont katasztrofálisan: egy hordó olaj ára a felére csökkent. Oroszország költségvetésének pedig több mint a felét a kőolaj és földgáz kitermelése és exportja adja. A kivitelt nehezítik a szankciók, melyeket az USA és az EU azért vezetett be Oroszország ellen, mert Moszkva annektálta a Krímet. Ezért új exportpiacot keresett és talált is Oroszország Kínában. 43 százalékkal növekedett tavaly az orosz olajexport a Mennyei Birodalom irányába, meghaladva a 22 millió tonnát.
A földgáz kitermelés és export távolról sem alakult ilyen jól: a Gazprom negatív rekordot döntött. A termelés és export a mélyponton Ukrajna miatt. Ukrajna a Gazprom második legfontosabb partnere Németország után. Az ukrajnai válság illetve Kijev szembefordulása Moszkvával komoly csapást jelentett a földgáz export számára.
Mi lesz idén? Mind Moszkvában mind pedig a külföldi szakértők körében stagnálással vagy a termelés és kivitel visszaesésével számolnak. A tavalyi emelkedést sem a nagy cégek produkálták hanem a kicsik, melyek először termeltek napi 1 millió hordónál többet. Csakhogy ha az olaj ára hordónként 50 dollár körül alakul, akkor ez számukra végzetes lehet. Oroszország kőolaj termelése az idén várhatóan 525 millió tonna lesz, vagyis valamivel kevesebb mint az idén- közölte az energia minisztérium Moszkvában.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez