Nincs több fellebbezés: a néhai perui elnök 25 évet kapott

A perui Alkotmányügyi Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta azt a korábbi ítéletet, amely 25 év börtönbüntetést szabott ki Alberto Fujimori ex-államfőre, emberiség elleni bűntettekért, valamint korrupcióért.

Fujimori már 2009-ben rácsok mögé került, amikor elítélték a Barrios Altosban 1990-ben és a La Cantutában 1992-ben elkövetett gyilkosságokért: akkor a kormány védelmét élvező  katonai csoportok 25 embert öltek meg, valamint elraboltak egy újságírót és egy vállalkozót is.

A japán származású, de már Peruban született Fujimori 1990 és 2000 között állt az ország élén és a választásokat a Nobel-díjas perui íróval, Mario Vargas Llosával szemben nyerte meg 1990-ben. Az író Egy hal a vízben címmel kisregényt írt a számára fájdalmas politikai vereségről.

Fujimori a vádak elől Japánba menekült, ahol öt  évet élt, majd  a 2006-os perui elnökválasztáson kívánt részt venni: ezt készítette elő Chiléből, ahol azonban letartóztatták, és kiadták Perunak.

A volt államfő öt évig élt Japánban. Peruban sokan ma is szeretettel gondolnak rá, mert letörte a baloldali fegyveres csoportokat, megfékezte a száguldó inflációt, és elektromos áramot vitt az elmaradott falvakba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez