A katonai drónok haszontalanok a határvédelemben

Miközben több amerikai politikus is amellett kardoskodik, hogy több drónt használjanak az Egyesült Államok déli határának védelmére, az amerikai belbiztonsági minisztérium (DHS) belső vizsgálata szerint azok alkalmatlanok a határvédelmi feladatokra.

Az amerikai határőrség már majdnem egy évtizede használ kilenc darab Predator drónt, hogy illegális határátlépőkre és csempészekre vadásszanak velük a mexikói határon, de a csúcstechnológiás távirányítású repülőgépek a DHS vizsgálata szerint semmivel sem tették biztonságosabbá a határt, és használatuk pénzpocsékolás.

A vizsgálat eredményei szerint a 2013-as pénzügyi évben 62,5 millió dollárba került a határőrségi drónprogram működtetése. Azaz több mint 12 ezer dollárt emészt fel minden egyes óra, amit a drónok a levegőben töltenek. Ez majdnem tízezer dollárral több, mint amekkora költséggel a határőrség számol. Ráadásul a drónok sokkal kevesebb időt töltenek a levegőben, mint amennyit a határőrség eredetileg tervezett, a nem megfelelő időjárás, a karbantartás hiányosságai vagy a megfelelő személyzet hiánya miatt.

A DHS vizsgálata szerint a drónok nem tettek hozzá sokat a határ megerősítéséhez. Az Arizonában használt drónok az elfogott illegális határátlépők kevesebb, mint két százalékának kézre kerítésében játszottak szerepet, míg a Texasban repülő drónok esetében ez a szám kevesebb, mint egy százalék.

A belbiztonsági minisztérium szerint azt a több mint négyszázmillió dollárt, amit most a határvédelmi drónprogram kiszélesítésére akarnak felhasználni, sokkal jobban és hatékonyabban is el lehetne költeni, mint a pilótanélküli repülőgépek vásárlására és használatára.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez