Inkább lőnek már, mint robbantanak

Az Associated Press által készített összeállításból az derül ki, hogy a terroristák stratégiája a bombák és robbanószerkezetek használatáról egyre inkább a lőfegyverekre terelődött át. A párizsi merényletsorozat kapcsán vizsgálták meg a kérdést.

A franciaországi merénylőknél talált fegyverarzenálból következtettek a szakértők arra, hogy a terroristák körében stratégiaváltás zajlikl. A párizsi támadóknál a szokásos Molotov-koktélokon és pár kézigránáton kívül számos Kalasnyikovot és Skorpió típusú kézifegyvert, tovább hatalmas mennyiségű lőszert találtak. A rendőröket nagyon meglepte ez a felhalmozott fegyver-mennyiség.
Különösen annak fényében rémisztő ez az arzenál, hogy a terroristák azzal fenyegetőznek, a franciaországi események csak egy támadássorozat első lépései voltak, és további hasonló merényletek várhatóak.

Szakértők rámutatnak, hogy a lőfegyverrel végrehajtott támadások sokkal pontosabbak, sokkal „személyesebbek”, mint a robbanóeszközökkel kivitelezettek. A pisztollyal, gépfegyverrel támadó terroristák képesek napokon keresztül fenyegetés alatt tartani az embereket és lekötni a média figyelmét is.
Katonai elemzők úgy gondolják, hogy a szemléletváltás valamikor a 2008-as mumbai támadásnál változhatott meg. Ekkor jól kiképzett dzsihadista csoportok napokig rettegésben tartották a várost azáltal, hogy szállodát, pályaudvart és egy zsidó központot is folyamatosan támadtak. Ez a művelet kézigránátokkal, robbanóeszközökkel nem lett volna kivitelezhető. Csakis a lőfegyver volt alkalmas a célzott és állandó fenyegetés fenntartására.
A Szovjetunió felbomlása, valamint a délszláv válság következtében felbecsülhetetlen mennyiségű lopott fegyver került az európai feketepiacra, amihez hozzájutni nem különösebben nehéz. Ehhez társulnak a Közel-Keletről érkező, tapasztalattal rendelkező kiképzett fegyveresek, és máris jogosnak tűnik az aggodalom. Az európai országok rendőrségei most attól tartanak, hogy a párizsi események „sikerein” felbuzdulva más csoportok is vérszemet kapnak, és támadásokat fognak végrehajtani.
Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez