A Charlie-címlap hullámai

“Akasszátok fel a karikaturistákat!” Ezt követelték dühös muzulmánok Lahore-ban, Pakisztán második legnagyobb városában. A pakisztáni parlament egyhangúan ítélte el a Charlie Hebdo új címlapját, mely Mohamed prófétát ábrázolja.

Istenkáromlásnak számít Pakisztánban a próféta ábrázolása, és ezért halálbüntetés jár. A fanatikus imámok által felizgatott tömeg sokszor ki sem várja a bíróság ítéletét, és a saját kezébe veszi az igazságszolgáltatást. Sok állítólagos istenkáromlót öltek már meg az utcán. Kemény szavakkal ítélte el a Charlie Hebdo új számát Törökország miniszterelnöke is, aki pedig részt vett a terrorizmus ellenes nagy tüntetésen Párizsban. Abdallah, Jordánia királya, aki ugyancsak ott volt a párizsi menetben, kijelentette: az új karikatúra kigúnyol minden muzulmánt. Abdallah király Mohamed próféta leszármazottja.

Ferenc pápa, aki jelenleg a Fülöp szigeteken tesz látogatást, a Mohamed karikatúrára célozva azt mondta: a szólásszabadságnak is vannak határai. Nem szabad megsérteni a mások számára szent dolgokat. A Charlie Hebdo megmaradt csapata viszont épp a szólásszabadság védelmével indokolta meg az új Mohamed-karikatúra közlését.
Nigériában a Boko Haram vezére nyíltan támogatásáról biztosította a Charlie Hebdo elleni iszlamista merényletet. Abubakr Sekau videóüzenetét most tették fel a világhálóra. Afrika leginkább keresett terroristája hősi akciónak nevezte a testvérpár gyilkos merényletét a szatirikus lap szerkesztősége ellen Párizsban. A Boko Haram iszlám államot akar teremteni Nigéria északi részén, ezért brutálisan leszámol mindenkivel, akit az iszlám állam ellenségének tart. Fegyveresei sok keresztény templomot támadtak meg, a keresztényeket kényszerítik arra, hogy áttérjenek az iszlámra. Sok keresztény lányt rabolnak el, őket később férjhez kényszerítik iszlamista harcosokhoz. Természetesen csak azután, ha már áttértek az iszlámra.

Mindezzel együtt a Charlie Hebdo hatalmas piaci siker lett: a korábban alig 30-40 ezer példányban kiadott szatirikus lapot százszoros példányszámban nyomtatták ki, és így is egyből elkapkodták Franciaországban. Szponzorok is jelentkeztek a magazin pénzügyi támogatására.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez