A Cheri cheri lady és az orosz katonazenekar

Unalomig ismerős már, ahogy a Kalinkát énekli az Orosz Hadsereg Alekszandrov kórusa. A katonazenekarok azonban másról is szólhatnak, ezt bizonyította sikeresen néhány szentpétervári fiatal.

Emlékeznek, amikor egy orosz egyenruhába öltözött kis csapat előadta Adele Skyfall című számát? Akkor azt a Youtube felvételt egy millióan nézték meg két nap alatt. Az Orosz hadsereg kórusa az Argumenti i Fakti lapnak mesélte el, hogyan is indult a történet.

Még a katonság alatt merült fel néhány pétervári fiatalban az ötlet, rezesbandát alapítanak. “Már jó néhány évtizede nem változott a katonazenekarok repertoárja. Meg akartuk újítani és a saját ízlésünkre formálni a kínálatot” – emlékezett vissza Kirill Markov, az együttes vezetője.

A profi zenészekből álló kórus indulása azonban nem volt zökkenőmentes. Eredetileg az egyik tv-csatorna hívta meg őket, adják elő a Skayfall-t. Azonban röviddel a felvétel előtt visszamondta a fellépést az egyik tag. Bár egy nappal a nagy esemény előtt találtak egy beugrót, ő viszont nem érkezett meg időben. Mikor a már beöltözött és beénekelt csapattagok úgy döntöttek, nélküle megy majd le a felvétel, ziláltan befutott. Viszont újabb probléma adódott, mert az eredeti énekes ruhája nagy volt a helyettesítőre. Nem volt mit tenni, a fiúk pillanatok alatt ráigazították az egyenruhát és a kamerák elé léptek.

A felvétel után egyikük sem gondolta, hogy hamarosan nagy változás következik. “Aznap késő este hívott egy barátom és megkérdezte: tudom-e, hogy az internetes videót mát 200.000-en látták?” – emlékszik vissza Dmitrij Piszarev, az Orosz katonazenekar művészeti vezetője. Másnapra már az egy milliót is elérték és azóta nincs megállás.

Nemcsak a sok-sok meghívás miatt, de az újabb feldolgozások miatt is szoros a héttagú csapat menetrendje. Elénekelték már az Abba-tól a Money-t, a Modern Talking-tól a Cheri cheri lady-t, vagy a Queen-től a Show must go on-t.

A jópofa rezesbanda azonban nem mindenkinek tetszik. Az internetes kommentárok közt fel-felbukkan a “hejteri” kifejezés, ami az angol hate=gyűlölni oroszosított módosulata. Mások szerint a zenekar szégyent hoz a katonaságra. Az énekesek hangsúlyozzák, mennyire hálásak a hadsereg munkájáért, a név nélküli kommentekre pedig nem figyelnek.

Kép: Europress/AFP

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez