Vevőre talált egy Roswell-i földalatti rakétasiló

A hidegháború alatt épített katonai létesítményt 300 ezer dollárért árulták.

A tízhektáros telken – illetve egészen pontosan a föld alatt – található építmény majdnem az eredetileg kért összegért cserélt gazdát a rakétakilövő-állomást kínáló ingatlanügynök elmondása szerint – írta a New York Times. Jim Moore azt nem árulhatta el, hogy ki volt a vevő, és a pontos összeget sem, amiért hozzájutott a hatvanas évek elején az új-mexikói Roswell közelében felépített rakétasilóhoz. És azt sem lehet tudni, hogy mit akar majd kezdeni a tíz emeletnyi mélységben található egykori katonai létesítménnyel.

A rakétakilövőt eredetileg egy Atlas-F interkontinentális atomrakéta számára készítették, és egyike volt annak a 72 darab rakétasilónak, amelyeket az egész országban a rakéták számára építettek. A silót 1965-ben vonták ki a forgalomból, és azóta a New York Times cikke szerint több tulajdonosa is volt. A KOB televízió beszámolója szerint a 80-as években valamint a 90-es évek elején kamaszok “búvóhelye” volt – ebből a korszakból származik a falakon látható graffitik nagy része is.

A 90-es években vette meg legutóbbi tulajdonosa, aki azt tervezte, hogy otthonná alakítja át a földalatti létesítményt, de tervét nem tudta véghezvinni halála előtt. Jim Moore ezután kapta meg a feladatot, hogy adja el a szokatlan ingatlant, ami iránt elmondása szerint meglehetősen nagy volt az érdeklődés, annak ellenére, hogy nem sok ember akar földalatti rakétakilövőket vásárolni.

Az érdeklődök között sokan voltak olyanok, akik a világvégére készülnek, és akik számára a szó szerint bombabiztos épület tökéletes választás. Ugyanakkor Moore szerint sok minden másra is fel lehet használni az építményt, például hidrokultúrás növénytermesztésre, raktárként vagy akár egy “földalatti kastéllyá” lehet alakítani. Moore elmondása szerint bár elsőre nagyon lelakottnak tűnik, az alapok és a vasbeton falak szilárdan állnak, “sehol egy repedés”.

Fotó:Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez