Tovább a gazdasági és strukturális reformok útján!

Az új kormányfőtől és a felállítandó új kabinettől a madagaszkári gazdasági reformok folytatását várja a Nemzetközi Valutaalap.

A lehetőségeket és a félelmeket egyaránt megfogalmazta madagaszkári közleményében a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF rendjén valónak találta a múlt évi fellendülést a szigetországban, az elért 3 százalékot pedig az idei becslések szerint akár 5 százalékos növekedés követheti. Ha – tette hozzá a Valutaalap – nem okoz problémát a politikai instabilitás, a gyenge intézményrendszer.

Az valóságos, hogy a támogatók és a befektetők 2009 után elfordultak Madagaszkártól, az akkori puccs után csak 2013-ban jött létre a nyugodtabb, stabilabb kormányzás és indult el a gazdaság reformja. Az IMF – tekintettel a múlt héten lemondott kormányra és az új miniszterelnökre, aki szombaton letette a hivatali esküt – erőfeszítésekben bízik, illetve abban, hogy mielőbb feláll az új kormány.

Egyelőre az alkudozások tapasztalhatók, amelyek helyett azonban a gazdasági és strukturális reformok folytatására lenne jó összpontosítania az új kabinetnek. A szigetország – ahol bőséggel található a föld gyomrában nikkel, kobalt, arany, urán, olaj és gáz – a valutaalap szerint késznek ígérkezik az üzemanyag-támogatások további csökkentésére, az állami vállalatokból való kivonulásra és a pénzügyi irányítás javítására.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez